Στην πολιτική, άτιμο πράγμα η ήττα, φέρνει τα πάνω κάτω, τα μέσα έξω. Ιδιαίτερα για όσους επιχειρούν για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Αυτοδιοίκηση.

Αλλά είναι και μέγιστο μάθημα. Και η πιο επώδυνη και σκληρή ήττα μπορεί να γίνει εποικοδομητική, όταν συνοδεύεται από αυτοκριτική, ανάληψη ευθυνών και από το ακέραιο ήθος του πολιτικού προσώπου.

Ο τρόπος διαχείρισης της ήττας θα επηρεάσει και το μελλοντικό «comeback», οπότε αυτό επιχειρηθεί. Για τους νεοεισερχόμενους στην πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή, το αξιοπρεπές παρελθόν τους είναι από τα πιο βασικά υλικά για την οικοδόμηση ενός πετυχημένου πολιτικού προσώπου στο μέλλον.

Όσον αφορά τους «βιαστικούς» υποψήφιους πολιτικούς, που θέλουν με την «πρώτη» τους επαφή με το εκλογικό σώμα να ανέλθουν σε θεσμικά αξιώματα, οι στατιστικές απογοητεύουν. Οι πιθανότητες να κάνουν το «αγροτικό» τους είτε στην αντιπολίτευση είτε σε «αγρανάπαυση» είναι περισσότερες από το να στεφθούν νικητές με την «πρώτη»!

Σκληρή, βασανιστική, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου, κληρονομικό δικαίωμα, κερδίζουν το εκλογικό σώμα και ανεβαίνουν στο βάθρο του νικητή. Είναι όμως περιπτώσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και τα πολιτικά «τζάκια» λίγα!

Η ζωή ενός νέου πολιτικού προσώπου μοιάζει με καρδιογράφημα και έχει θεατρικό ενδιαφέρον περισσότερο από τη νίκη ή την ήττα. Χρειάζεται γερό στομάχι, απέραντη υπομονή και πιθανόν θεαματική αλλαγή ακόμη και πολιτικής πίστας.

Συμφιλιωθείτε οι νέοι πολιτικοί με την ιδέα ότι το ένστικτο αλλαγής του πολιτικού προσωπικού από την κοινωνία αργεί βασανιστικά να πάρει μπροστά και θα πρέπει να περιμένετε κάνοντας το «αγροτικό» σας, όπως το ιατρικό προσωπικό, ενώ παράλληλα θα πρέπει οι μηχανές εκλογική ετοιμότητάς σας να είναι στο φουλ και όχι στο ρελαντί.

Από την άλλη σκεφτείτε ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι μνηστήρες των θέσεων εξουσίας πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Πιθανόν να περνάει από το μυαλό σας ότι οι «άφρονες» ψηφοφόροι θα μετανιώσουν πικρά για τις επιλογές τους. Αυτό είναι μια συλλογική τύφλωση όλων των αποτυχημένων να εκλεγούν και, αν δεν βγείτε από αυτήν την ψύχωση, σας περιμένει απομόνωση και συνταξιοδότηση, με μοναδικό τίτλο αυτόν του υποψηφίου!

Στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Αυτοδιοίκηση, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι «μάτσο» οι αποτυχόντες νέοι πολιτικοί και στα ύψη το κλίμα δυσθυμίας τους για τους «αχάριστους» πολίτες. Υπομονή, τελειώστε το «αγροτικό» σας, επιλέξτε τον δρόμο που σας ταιριάζει, τους συνεργάτες σας, και φροντίστε να έχετε γερό κομπόδεμα. Θα χρειαστεί.

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο