«Παρών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 δηλώνει ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, μιλώντας στο «Π», τονίζοντας πως «δεν θέλει να είναι ένας ακόμη δήμαρχος, αλλά χρήσιμος δήμαρχος».  Επίσης αναλύει τον προγραμματισμό του σε επίπεδο έργων, ενώ αναφέρεται και στο μεγάλο στοίχημα «Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Ελευσίνας; Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας;

Ο ρόλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας σαφέστατα και θεωρείται καθοριστικός για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Με την εξυγίανσή τους, αφενός, θα αποζημιωθούν ηθικά και υλικά οι 600 και πλέον εργαζόμενοί τους, αφετέρου, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θέλω να σταθώ όμως σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο, που πολλές φορές υποτιμούμε μιλώντας για τα Ναυπηγεία, η οποία και δεν είναι άλλη από τη διατήρηση και την ανάπτυξη τεχνικών επαγγελμάτων, που μέσα από την αποβιομηχανοποίηση τείνουν να εξαφανιστούν. Η λειτουργία των Ναυπηγείων διασφαλίζει την ύπαρξή τους κι εμείς ως δήμος θα επιδιώξουμε την επαναφορά λειτουργίας τεχνικών σχολών ΟΑΕΔ, έτσι ώστε οι νέοι του τόπου μας και δουλειά να βρουν και να μείνουν στην πόλη.

Είστε στο μέσον της θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα, δουλεύω και δουλεύουμε, παρά τις αντιξοότητες, όπως η πανδημία, προσηλωμένοι σε όλα όσα υποσχεθήκαμε στους πολίτες της Ελευσίνας και της Μαγούλας. Μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει να ξεκινήσουμε –πέρα από έργα καθημερινότητας– και μεγάλα έργα, που έλειπαν από τον δήμο, εξασφαλίσαμε 20 εκατ. χρηματοδότηση για έργα ενόψει της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», καταφέραμε να αποδοθούν στον δήμο σημεία του παραλιακού μετώπου τα οποία και θα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προχωρούμε για πρώτη φορά σε αγορές και απαλλοτριώσεις ακινήτων, αυξάνοντας την περιουσία του δήμου, ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ που μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε την αστική ανάπλαση του δήμου.

Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας στο επίπεδο των έργων;

Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλα έργα. Η πλατεία Ηρώων Ελευσίνας και το «ΙΡΙΣ», αλλά και στο τελικό στάδιο παράδοσης η ανακατασκευή του Παλαιού Δημαρχείου. Αγοράσαμε τον ιστορικό κινηματογράφο «Ελευσίς» ο οποίος και θα μπει άμεσα σε τροχιά ανακατασκευής και, όπως προανέφερα, ετοιμάζονται σημαντικές παρεμβάσεις, σε όλο το εύρος του δήμου.

Παραδόθηκαν οι Εργατικές Κατοικίες του ΟΑΕΔ στους δικαιούχους. Πώς λύθηκε αυτός ο «γόρδιος δεσμός», που αποτελούσε διαχρονικό πρόβλημα;

Η παράδοση των Εργατικών Κατοικιών στους δικαιούχους που κληρώθηκαν με διαδικασίες του ΟΑΕΔ ήταν έναν χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε δεκάδες οικογένειες της πόλης. Δεν βρήκαμε τη «μαγική» λύση για την παράδοσή τους, ωστόσο, δεν θέλαμε να είμαστε άλλη μία διοίκηση που άφησε τα σοβαρά θέματα της πόλης στην τύχη τους. Δείξαμε από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον, πιέσαμε τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς και φτάσαμε, οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, να παραδοθούν επιτέλους οι κατοικίες αλλά και οι χώροι που βρίσκονται εντός των συγκροτημάτων.

Το μεγάλο στοίχημα για την πόλη σας αλλά και τη διοίκησή σας είναι η άρτια διοργάνωση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Ελευσίνα 2023». Πώς προχωράει ο σχεδιασμός σας;

Η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» για εμάς είναι ένας μαραθώνιος αγώνας, μία μάχη κυρίως με τον χρόνο, δεδομένου ότι το 2019 δεν παραλάβαμε τίποτα στο κομμάτι των υποδομών, που για αυτήν τη Δημοτική Αρχή είναι η πιο σημαντική παράμετρος. Για εμάς, η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» δεν είναι μόνο μία γιορτή αλλά η κατάλληλη ευκαιρία για να αποκτήσει η πόλη υποδομές, πολυχώρους πολιτισμού, σταθερή και όχι εφήμερη τουριστική ανάπτυξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και, μέχρι στιγμής, παρά τις δυσκολίες που είναι πολλές, είμαστε αισιόδοξοι για την ετοιμότητά μας το 2023.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε την επανεκλογή σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023;

Για εμένα, η θέση του δημάρχου δεν είναι αυτοσκοπός αλλά θέση τιμής, που όποιος την κατέχει οφείλει να την υπηρετεί στο ακέραιο. Ουδέποτε είχα «επαγγελματική» ενασχόληση με την πολιτική και η υποψηφιότητά μου και η επερχόμενη εκλογή μου –ήδη από την πρώτη Κυριακή– δημιουργήθηκε από την ανάγκη της κοινωνίας για μία πόλη αλλιώς, όπως ήταν και το σύνθημά μας. Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμη δήμαρχος, θέλω να είμαι ένας χρήσιμος Δήμαρχος, κάνοντας ουσιώδη πράγματα και όχι κινήσεις «βιτρίνας», γι’ αυτό και ο σχεδιασμός που έχουμε αναπτύξει με τους συνεργάτες μου εκτείνεται και πέραν του 2023. Το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα ενεργειών μας είναι ορατό, οι συμπολίτες μου αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που κάνουμε και είμαι σίγουρος πως θα το αποδείξουν και στην επόμενη εκλογική διαδικασία, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο