Kατά την τελετή απονομής των Όσκαρ, Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, βρέθηκε πρώτος κοντά στον Γουίλ Σμιθ, λίγο μετά το χαστούκι που έριξε στον Κρις Ροκ και τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια σχετικά με το συμβάν.

Ο ηθοποιός μαζί με τον παραγωγό Τάιλερ Πέρι, προσέγγισαν τον Σμιθ και προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν στο διάλλειμα που ακολούθησε μετά το συμβάν.

Το κακόγουστο χιούμορ του κωμικού Κρις Ροκ, που εξόργισε τον ηθοποιό, αφού αναφέρθηκε στο καραφλό κεφάλι της αγαπημένης του Τζέιντα, η οποία πάσχει από αλωπεκία, ήταν η αιτία αυτού του απρόσμενου συμβάντος.

Με δηλώσεις του στο Variety, ο Ντένζελ Ουάσινγκτον εξήγησε πως «ο διάβολος κυρίευσε τον Γουίλ Σμιθ εκείνο το βράδυ».

«Ξέρετε, υπάρχει ένα ρητό. “Όταν ο διάβολος σε αγνοεί, τότε ξέρεις πως κάνεις κάτι λάθος. Ο διάβολος τότε, λέει “αφήστε τον ήσυχο, είναι ο αγαπημένος μου”. Όταν λοιπόν, ο διάβολος σε πλησιάζει, είναι μάλλον επειδή προσπαθεί να κάνει κάτι λάθος, αφού εσύ τα κάνεις όλα σωστά. Και για κάποιον λόγο, ο διάβολος κυρίευσε τον Σμιθ εκείνο το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, πως ο ίδιος δεν θα ήθελε να κάνει κανένα αρνητικό σχόλιο και δεν θεωρεί τον εαυτό του τον κατάλληλο για να κρίνει κάποιον.

Ευτυχώς, που υπήρχε κι άλλος κόσμος εκεί, όχι μόνο εγώ. Ο Τάιλερ Πέρι ήρθε αμέσως μαζί μου και προσευχήθηκε εκείνη την ώρα. Δεν θέλω να πω τι συζητήσαμε, αλλά ας έρθει σε όλους η χάρη του Θεού. Ποιοι είμαστε εμείς για να καταδικάσουμε οτιδήποτε; Δεν ξέρω το παρασκήνιο της κατάστασης, αλλά ξέρω πως η μοναδική λύση είναι η προσευχή», κατέληξε ο ο Ντένζελ Ουάσινγκτον.

Ο Γουίλ Σμιθ πάντως, παραιτήθηκε από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, λίγες μέρες αφότου χαστούκισε τον κωμικό. Σε δήλωση που εκδόθηκε την Παρασκευή, ο 53χρονος Αμερικανός ηθοποιός ανέφερε ότι «θα αποδεχτεί οποιεσδήποτε περαιτέρω συνέπειες κρίνει κατάλληλες το Διοικητικό Συμβούλιο».

Από την πλευρά του, ο νικητής του Όσκαρ Α′ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του στο «King Richard» είχε ζητήσει προηγουμένως συγγνώμη από την ακαδημία και τον Κρις Ροκ, για το χαστούκι του στον συνάδελφό του το βράδυ της Κυριακής.

Την ίδια στιγμή, το διοικητικό συμβούλιο των βραβείων είχε ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον του Σμιθ για παραβίαση των προτύπων συμπεριφοράς και θα αποφάσιζε για τα μέτρα που θα λάμβανε κατά την επόμενη συνεδρίαση του στις 18 Απριλίου.