«Καθαρή η νίκη μας την άνοιξη του 2023»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο που βλέπει την ακρίβεια να καλπάζει, την κοινωνία να πλήττεται και την ΕΕ να δείχνει απρόθυμη να την αντιμετωπίσει από κοινού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα μέσω της μείωσης των φόρων και των επιδοτήσεων, να μετριάσει τις αντιδράσεις. Στόχος εξάλλου του πρωθυπουργού, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν η στήριξη της μεσαίας τάξης η οποία πλήρωσε ακριβά την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεχείς φόρους που αυτός επέβαλε.

Πρωτοβουλίες

Ο πρωθυπουργός προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα οποία ενισχύει διαρκώς. Ωστόσο, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εθνικοί πόροι δεν επαρκούν για να μπορέσει να αναχαιτιστεί η λαίλαπα των ανατιμήσεων, από τη στιγμή μάλιστα που θα πρέπει να τηρηθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Παρά το γεγονός των στενών περιθωρίων που υπάρχουν στον Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και αναμένει τα αποτελέσματα των μέτρων που εξήγγειλε και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από αυτόν τον μήνα.

Παραδοσιακά, τα ζητήματα που αφορούν την «τσέπη» των πολιτών προκαλούν φθορά στην εκάστοτε κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και τώρα, με την ενεργειακή κρίση. Παρά το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιμετωπίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του μια σειρά από πρωτοφανείς κρίσεις, εντούτοις η ακρίβεια είναι εκείνη που δείχνει να επηρεάζει δημοσκοπικά την κυβέρνηση, καθώς καταγράφεται μικρή πτώση σε όλες τις μετρήσεις.

«Όχι σε όλα»

Ωστόσο,η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας με την τακτική του «όχι σε όλα» δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει οριακή άνοδο, που δεν ξεπερνά τη μισή ποσοστιαία μονάδα. Ανάλογη είναι η εικόνα και του ΚΙΝΑΛ, που δείχνει να «ξεφουσκώνει» η δημοσκοπική δυναμική που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δεν το έπραξε

Ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός πως είχε τις ευκαιρίες να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, δεν το έπραξε. Από την αρχή τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης και την ίδια άποψη εξακολουθεί να έχει, παρά τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί από κορυφαίους υπουργούς για το αντίθετο, βάζοντας πάνω το εθνικό από το κομματικό συμφέρον. «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023», τόνισε την περασμένη Τρίτη, βάζοντας οριστικά τέρμα την παραφημολογία περί πρόωρων εκλογών.

Ανάλογη στάση κράτησε και στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς μια τέτοια κίνηση θα έδειχνε πως θα ήταν ανακόλουθος απέναντι στους πολίτες, από τη στιγμή που οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα που ψήφισε το 2020 η ΝΔ. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο», είπε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη, κλείνοντας οριστικά και αυτό το επίμαχο ζήτημα.

Γεγονός πάντως είναι ότι λαμβάνοντας (οριστικά) ο κ. Μητσοτάκης τις τρεις αυτές αποφάσεις (όχι σε πρόωρες εκλογές, όχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι σε απλόχερες παροχές που θα θέσουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά, ναι σε μέτρα προστασίας των οικονομικά ευάλωτων) πιστεύει πως θα κερδίσει το στοίχημα. Και θα κερδίσει το (τριπλό) αυτό στοίχημα την άνοιξη του 2023, όταν, όπως και ο ίδιος υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη, στηθούν οι κάλπες και ο λαός με την ψήφο του επιβεβαιώσει τις επιλογές του. Κάτι εξάλλου που καταδεικνύεται και σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

του Σωτήρη Σταθόπουλου 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο