«Το χρονικό της Επανάστασης, από το 1821 έως το 1831, όπως αποτυπώνεται στις εφημερίδες που εξέδωσαν οι ίδιοι οι αγωνιστές, είναι ένα διάστημα που καταλαβαίνοντάς το ακόμη καλύτερα, μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα, δυναμώνει την πίστη μας για την πατρίδα, για τον εαυτό μας, για το σήμερα, αλλά και για το αύριο».

Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, με τίτλο «1821, ΤΟ   ΧΡΟΝΙΚΟ   ΤΗΣ    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, μέσα από τις εφημερίδες της Παλιγγενεσίας. ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ, ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙ. 1821-1831, από τον ξεσηκωμό ως την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους».

Όπως σημείωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, «πρόκειται για ένα τρίτομο έργο, 1300 σελίδων, που καλύπτει τα 11 χρόνια της Παλιγγενεσίας, από το 1821 ως το 1831, ως την δημιουργία του ελληνικού κράτους, μεταφέρει την Εθνεγερσία, τον Αγώνα των Επαναστατών, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων που κυκλοφόρησαν την περίοδο της Επανάστασης, των ελληνικών ξενόγλωσσων εφημερίδων, που αποστέλλονταν στο εξωτερικό για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης  και ορισμένων, ακόμη, ξένων εφημερίδων της εποχής εκείνης».

«Τα κείμενα αυτά γράφηκαν κυριολεκτικά στη φωτιά της Επανάστασης, με το αίμα και το μελάνι των Ελλήνων του 1821», τόνισε με έμφαση ο κ. Γκιουλέκας. Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου, τόνισε πως «οι ρίζες όλης αυτής της υπέρτατης προσπάθειας, της μετατροπής αυτής της ιδέας σε ιδέα προκοπής, προόδου και ευημερίας, βρίσκονται στα 11 χρόνια που περιγράφονται στο βιβλίο, μέσω της ειδησεογραφίας της εποχής». Και πρόσθεσε: «Αυτές οι ρίζες μας γίνονται γνωστές, μας γίνονται αρεστές, μας προκαλούν συγκίνηση, δέος και καταλαβαίνουμε πως ένας λαός και μια χώρα που ξεκίνησε τόσο δύσκολα και κατάφερε τόσα πολλά -κυρίως αν αναλογιστούμε τι είχαμε περάσει- ώστε να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, παρά τις σύγχρονες δυσκολίες, τελικά και πάλι θα τα καταφέρουμε».

Το βιβλίο παρουσίασαν επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Αθανάσιος Χρήστου. Το βιβλίο προλόγισαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, κ.κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης και Ιωάννης Λεοντιάδης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί και πλήθος κόσμου.