Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Μακέι προχώρησε παραπέρα, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Λουκασένκο «πρέπει να συμμετάσχει στην (τελική) συνάντηση».

Ο Λουκασένκο έχει δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν συμμετέχουν και δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύγκρουση και εκτίμησε σήμερα ότι η χώρα του έχει άδικα χαρακτηριστεί «συνένοχος του επιτιθέμενου».

«Δεν χρειαζόμαστε αυτό τον πόλεμο», ανέφερε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο Belta. «Διότι ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ δύο σλαβικών λαών, εμείς είμαστε αυτοί που μπορεί να υποφέρουμε περισσότερο».

Η Λευκορωσία εξαρτάται σημαντικά από τη Ρωσία για οικονομική και στρατιωτική στήριξη, όμως, κατά καιρούς έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα προκειμένου να έχει καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία της έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις.

Το 2020, το Κρεμλίνο βοήθησε τον Λουκασένκο να καταστείλει με τη βία μαζικές φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες, με τους διαδηλωτές να κάνουν λόγο για νοθεία στις εκλογές, στις οποίες εκείνος εξασφάλισε μια έκτη συνεχή θητεία στην προεδρία της χώρας, καθώς και να συνθλίψει ό,τι είχε απομείνει από τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς της Λευκορωσίας.