Αυξήσεις σημειώθηκαν στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σε όλη την Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2022, όπως καταγράφουν οι μεσίτες, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2021 η ετήσια μέση αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων ανήλθε στο 7,5%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, καταγράφηκε αύξηση κατά 9,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή τα διαμερίσματα έως πέντε ετών, ενώ για τα παλαιότερα (άνω των 5 ετών) ήταν στο 8,6%. Ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cerved Property Services, η ελληνική αγορά ακινήτων θα ακολουθήσει ανοδική πορεία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με τις τιμές να σημειώνουν άνοδο μέχρι και 10%.

Αυτορρύθμιση

Ο Ελευθέριος Ποταμιάνος, πρόεδρος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, μίλησε στο «Π», λέγοντας πως «αν συνεχίσει το κομμάτι της ενεργειακής κρίσης να αυξάνεται, για τους επόμενους 3 με 4 μήνες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πιεστούν και θα πέσουν οι τιμές στα ενοίκια».Και συνέχισε τονίζοντας πως «τους επόμενους μήνες πιστεύω πως θα υπάρξει πτώση στις τιμές των ενοικιαζόμενων ακινήτων. Θα αυτορυθμιστεί η αγορά».

Ο κ. Ποταμιάνος εξήγησε πως είναι πολύ μεγάλες οι αυξήσεις, καθώς «στις τιμές είμαστε 10% πάνω σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή, από 800 ευρώ, ένα μέσο σπίτι 100 τ.μ. σήμερα νοικιάζεται 880 ευρώ. Και σε σχέση με την τελευταία πενταετία με εξαετία είμαστε 30% πάνω. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να μπει πλαφόν στις τιμές, γιατί η αγορά πρέπει να κινείται ελεύθερα. Υπάρχει ήδη πίεση, καθώς το ενδιαφέρον έχει πέσει, εδώ και έναν με ενάμιση μήνα».

Τι επηρεάζει τις τιμές

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι «ο Γενάρης, ο Φλεβάρης και ο Μάρτης έχουν κλείσει πολύ ανοδικά και αυτό είναι πρόβλημα για τα μισθώματα. Και ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσουν τις τιμές προς τα κάτω. Αν η αναπροσαρμογή του 2% γίνει 10%, θα υπάρξουν αντιδράσεις».

Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή

O Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), σχολίασε στο «Π» πως «μετά τη λήξη της τριετίας, δεν προβλέπεται αυτόματη αναπροσαρμογή τιμαρίθμου. Είναι θέμα συμφωνίας ιδιοκτήτη και ενοικιαστή». Επίσης επεσήμανε πως, αν συνεχιστεί η αύξηση των ενοικίων, θα υπάρξουν προβλήματα. «Η κατάσταση με τις τιμές των μισθωμάτων είναι δραματική. Έχουμε αύξηση, την τελευταία διετία, που φτάνει σε κάποιες περιοχές μέχρι και το 50%. Οι ιδιοκτήτες ζητούν όλο και περισσότερα. Θα φτάσουν σε σημείο οι ενοικιαστές να μην μπορούν να πληρώσουν».

Ο κ. Σκιαδάς αναφέρει πως «εμείς σαν ΠΑΣΥΠΕ ζητάμε να υπάρξει:

1. Ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης 6 έτη, με δικαίωμα του εκμισθωτή να ζητήσει την απόδοση του μισθίου μετά την πάροδο του συμβατικού χρόνου και της αρχικής τριετίας για ιδιοκατοίκηση του ιδίου και τυχόν ενήλικων τέκνων του, εφόσον δεν διαθέτουν άλλη κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

2. Αποζημίωση του μισθωτή και δικαίωμα επανεγκατάστασης, αν ο εκμισθωτής δεν πραγματοποιήσει την ιδιοκατοίκηση εντός 3 μηνών από την απόδοση του μισθίου,

3. Επαναφορά του ανώτατου επιτρεπόμενου μισθώματος, όπως ίσχυε στο παρελθόν (Ν. 1703/87). Το ανώτατο επιτρεπόμενο μίσθωμα να υπολογίζεται σε ετήσιο ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του μισθίου (προτεινόμενο ποσοστό 4%).

4. Δικαίωμα στο Δικαστήριο που διατάσσει την έξωση του ενοικιαστή να χορηγεί την εύλογη προθεσμία που κατά την κρίση του απαιτείται για να αποδώσει ο μισθωτής το μίσθιο».

Τι γίνεται στην Αττική

Εν τω μεταξύ, δύσκολη αποδεικνύεται η αναζήτηση κατοικίας κατάλληλης για οικογένεια με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως το να βρίσκεται από τον 1ο όροφο και πάνω και να διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, χωρίς να υπερβαίνει για μηνιαίο μίσθωμα τα 600 ευρώ. Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, ανέφερε στο «Π»πως «τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ», σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες «στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αποτελούν το 19,96% του συνόλου των προς μίσθωση κατοικιών, στα βόρεια προάστια μόλις το 0,71%, στα νότια προάστια το 4,03%, στα δυτικά προάστια το 35,58%, στο υπόλοιπο Αττικής το 27,20% και στον Πειραιά το 35,46%».

Για το κέντρο της Αθήνας, τα ακίνητα με τις άνωθεν προδιαγραφές (1ος όροφος, 2 Υ/Δ, 600 ευρώ/μήνα) αποτελούν το 80% και είναι κατασκευής έως το 1980. Πρόκειται για τις καλές περιοχές του κέντρου, ενώ μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα διατίθενται κυρίως σε περιοχές όπως ο Νέος Κόσμος, η Κυψέλη, το Γκάζι και ο Βοτανικός. Νεότερα ακίνητα κατασκευής μετά το 2000 διατίθενται κυρίως σε περιοχές όπως τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμονας και η Πλατεία Αττικής.

Στα δυτικά προάστια είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1970-1990, όπου αποτελούν και το 45,9% του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έως 600 ευρώ/μήνα και στον Πειραιά είναι κατασκευής 1971-1980, όπου και αποτελούν το 58,88%.

Οι περιοχές του Υπολοίπου της Αττικής αποτελούν πλέον μονόδρομο για όσους αναζητούν κατοικίες νεότερης κατασκευής, όπου το 46% του συνόλου των προς μίσθωση κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ/μήνα αποτελούν το 46% του συνόλου. Στις συγκεκριμένες περιοχές,το 27,20% των διαμερισμάτων (2Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου) διατίθενται με ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα έως 600 ευρώ/μήνα, με ζητούμενο μίσθωμα άνω των 600 ευρώ/μήνα διατίθεται το 72,8%, ενώ άνω των 800 ευρώ/μήνα, δηλαδή όσο ένας μηνιαίος μισθός, διατίθεται το 44,35% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες.

Αυξομειώσεις στη Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, αυξητικές τάσεις καταγράφονται στα ενοίκια και στις τιμές πώλησης, κυρίως στις δημοφιλείς περιοχές. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ενοίκια σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης πλησιάζουν τα 600 και τα 700 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι αγοραστές να επιλέγουν τραπεζικό δάνειο με μηνιαία δόση μικρότερη αυτής του ενοικίου, που απαιτείται πλέον για μια αξιοπρεπή κατοικία.

Χαρακτηριστικά, οι τιμές ενοικίασης στα Βασιλικά κινούνται στα 4 ευρώ ανά τ.μ., στην περιοχή Πυλαία στα 7,3 ευρώ ανά τ.μ., στο Πανόραμα στα 6,1 ευρώ ανά τ.μ., σε Θερμαϊκό και Θέρμη στα 5,5 και 5,3 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα, ενώ στην περιοχή Μυγδονία οι τιμές κινούνται στα 3,1 ευρώ ανά τ.μ.

Τις πιο σημαντικές μειώσεις στα ενοίκια το 2021 κατέγραψαν οι περιοχές του Λαγκαδά με μείωση -12%, των Συκεών με -6%, του Βαραδάρη-Λαχανόκηπων με μείωση -4%, της Νεάπολης με μείωση -2% αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε μια μικρή μείωση της τάξεως του -2%.

Τη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές πώλησης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγράψει οι περιοχές της Καλλιθέας με -11,8%, της Χαλκηδόνας με μείωση -8,8% και η περιοχή των Σφαγείων-Ιχθυόσκαλας με μείωση -0,8%.

Οι τιμές πώλησης των νεόδμητων κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Καλαμαριά, όπου οι τιμές αγγίζουν τα 3.000 ευρώ ανά τ.μ, το Καραμπουρνάκι όπου οι τιμές φτάνουν τα 3.700 ευρώ ανά τ.μ. και τη Θέρμη όπου οι τιμές φτάνουν τα 3.500 ευρώ ανά τ.μ. Ωστόσο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης οι τιμές βρίσκονται πιο χαμηλά, καθώς κυμαίνονται περί τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. Σημειώνεται πως ένας από τους λόγους που οι αξίες των νεόδμητων στη Θεσσαλονίκη έχουν αυξηθεί σημαντικά είναι πως οι τιμές των δομικών υλικών έχουν εκτιναχθεί των τελευταίο καιρό.

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο