«Είναι ένα νομοσχέδιο που περνάει από τις παθητικές πολιτικές επιδομάτων του ΟΑΕΔ, στις ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση. Είναι ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει δουλειές ξανά για όλους, κυρίως δε, για τους μακροχρόνια ανέργους», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας και πρόσθεσε ότι με τη νέα νομοθετική παρέμβαση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσα από νέα εργαλεία, και την αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο κ. Φωτήλας που υπογράμμισε ότι στον νέο ΟΑΕΔ, πλέον θα απευθύνονται όσοι θα θέλουν πραγματικά να εργαστούν, στάθηκε ιδιαίτερα στα νέα ψηφιακά εργαλεία, για τις σύγχρονες ανάγκες στην αγορά εργασίας, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπως μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ), το ψηφιακό μητρώο, το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, δηλαδή εργαλεία που θα διευκολύνουν τους ανέργους στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, ακόμα και η θέσπιση πριμ, για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των πέντε ετών, που θα καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης.

Στην «ενεργητική πολιτική, προς την εξασφάλιση απασχόλησης», ενέταξε ο βουλευτής της ΝΔ τη διάταξη που προβλέπει ότι οι άνεργοι, στους οποίους προσφέρονται τρεις θέσεις εργασίας, αντίστοιχες με το εργασιακό τους προφίλ- τις δεξιότητές τους, τον τελευταίο τους μισθό και τον τόπο κατοικίας τους – και τις αρνηθούν, τότε διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για δύο χρόνια. «Η ποινή αφορά συνεπώς, εκείνους που δεν ψάχνουν πραγματικά για δουλειά», είπε ο κ. Φωτήλας.

Υπερασπίστηκε επίσης και την πρόβλεψη για την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, όχι για το επίδομα ανεργίας, αλλά για τα υπόλοιπα ωφελήματα που χορηγούνται σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ. «Η συγκεκριμένη διάταξη δεν πλήττει, αντιθέτως προστατεύει και ενισχύει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη», είπε ο κ. Φωτήλας, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για «τιμωρητικές» διατάξεις, να αναλογιστούν τα στοιχεία που αποκαλύπτουν εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ που απολαμβάνουν ωφελήματα, ενώ δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.

Παράλληλα, ο κ. Φωτήλας υπερασπίστηκε και τις νέες ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση, γιατί, όπως τόνισε, θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια, με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις, την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα αυξήσουν την απασχόληση. «Η αξιολόγηση και η λογοδοσία εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη δουλειά. Αυτό που επιδιώκουμε κυρίως είναι να κάνουμε την κατάρτιση ισχυρό εφόδιο για τους καταρτιζόμενους. Να την κάνουμε να αποκτήσει νόημα και ουσία, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να γίνει η κατάρτιση ουσιαστικό εργαλείο», είπε ο κ. Φωτήλας.

Εμφατικά αναφέρθηκε εξάλλου και στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΔΥΠΑ, ώστε να μπορεί, να ασχοληθεί με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων.

Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε και για την τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση στις απονομές συντάξεων. Η τροπολογία έρχεται, όπως είπε, αν και έχει σημειωθεί ήδη μεγάλη πρόοδος, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την κυβέρνηση, που προχωράει υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών.