Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης χορήγησε, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), στο πρώτο τεστ Covid-19 που μπορεί να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό σε δείγμα αναπνοής, μέσα σε λίγα λεπτά και με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Η άδεια αφορά ουσιαστικά, την πρώτη εγκεκριμένη συσκευή, που είναι ικανή να ανιχνεύει λοιμώξεις από κορωνοϊό στην αναπνοή των ασθενών. Ο εξεταζόμενος φυσά σε ένα σωληνάκι και η συσκευή αναλύει το δείγμα με αέρια χρωματογραφία και φασματοσκοπία μάζας προκειμένου να ανιχνεύσει πέντε ενώσεις που απελευθερώνονται σε περίπτωση Covid-19.

«Η σημερινή εξουσιοδότηση είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ταχείας καινοτομίας που συμβαίνει με τα διαγνωστικά τεστ για τη νόσο Covid-19», δήλωσε ο Τζεφ Σούρεν, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας του οργανισμού (FDA).

Η συσκευή ονομάζεται «InspectIR Covid-19 Breathalyzer», έχει το μέγεθος μιας χειραποσκευής, και μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα σε λιγότερο από τρία λεπτά. Η συσκευή αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιατρεία, νοσοκομεία και κινητές μονάδες Covid από εκπαιδευμένους μόνο χειριστές. Ένα μόνο μηχάνημα, μπορεί να αναλύσει περίπου 160 δείγματα την ημέρα. Όπως αναφέρει το CNN, η συσκευή δοκιμάστηκε σε δείγμα 2.409 ατόμων που είτε εμφάνισαν συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικοί.

Στη μελέτη, το τεστ εντόπισε σωστά το 91% των θετικών δειγμάτων και το 99% των αρνητικών δειγμάτων. Εάν ένα τεστ βγει θετικό στη συσκευή «Breathalyzer», θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό τεστ, όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί επιστήμονες.