Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στην ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε εκτενώς «στη διαδρομή της Αριστεράς», εκφράζοντας  ταυτόχρονα ενστάσεις, με τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος.

«Όταν τίθενται σταυρικά προβλήματα, μπαίνουν διλήμματα και σχηματοποιούν απόψεις διαφορετικές, απόψεις αντίπαλες» ανέφερε ο κ. Βούτσης, κατά την ανάλυσή του για το σύγχρονο γεωπολιτικό και πολιτικό τοπίο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι σε αυτήν την πυκνή συγκυρία «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει τις αποφάσεις για «μαχητική, ριζοσπαστική αντιπολίτευση».

Ξεκαθαρίζοντας την ιδεολογική διάσταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, «το λέω για όσους συντρόφους και συντρόφισσες ακούνε θεωρία, ιδεολογία και κουλτούρα και τους έρχεται να βγάλουν όπλο», επεσήμανε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, περιγράφοντας πως «δεν θα συγκρουστούμε και δεν θα νικήσουμε μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να υπάρχει προοδευτική λύση», αλλά πρέπει να υπερνικήσουμε και όλα τα συμφέροντα που είναι μέσα στους αρμούς, στον πυρήνα αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, όπως σημείωσε.

Ο κ. Βούτσης, παρομοίωσε τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «γαλατικό χωριό», «συμφωνούμε όλοι ότι θέλουμε μια ανοιχτή, σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά, κινηματική αριστερά που θα νοηματοδοτεί και θα στηρίζει την ανάληψη της ευθύνης για διακυβέρνηση» εξήγησε ο κ. Βούτσης, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «δεν ισχύει το αντίστροφο». «Δεν συμφωνώ» με την ανομολόγητη αντίληψη ότι πρέπει «να οικοδομούμε μια κυβερνητική Αριστερά, μια Αριστερά που πάση θυσία θα είναι θα είναι ένα κόμμα εξουσίας και θα ζει ως κόμμα εξουσίας» τόνισε ο κ. Βούτσης, γιατί «εάν το βάλεις ως αυτοσκοπό», τότε είσαι υποχρεωμένος να κάνεις «θεσμικούς συμβιβασμούς στρατηγικούς», να γίνεις μέρος του συστήματος, παρατήρησε.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, άφησε και αιχμές, επισημαίνοντας πως «υπήρξε συστηματική απαξίωση και ύβρις εναντίον του κόμματος και χωρίς να αποθαρρύνονται πάντοτε ηγετικά, θέλω να είμαι σαφής», όταν «η Αριστερά έχει μια διαδρομή, δεν είναι όχημα ευκαιρίας η Αριστερά», όπως είπε.

Ωστόσο εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν το πιο δημοκρατικό κόμμα επί δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου» υπογράμμισε και τον χαρακτήρισε ως «το καλύτερο υπόδειγμα που έχει υπάρξει σε κλίμακα Αριστεράς». «Για αυτό υπάρχει η ευαισθησία για τα ταυτοτικά ζητήματα, διότι αυτή η δημοκρατική ταυτότητα είναι σφυρηλατημένη» ανέφερε ο κ. Βούτσης, αναφέροντας ακόμη πως ο κ. Τσίπρας αυτήν τη διαδρομή «την ξέρει, τη σέβεται και πρέπει να την υποστηρίζει».