Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε σήμερα πως οι ιρακινές αρχές και η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν υποστηρίζουν την επίθεση της Άγκυρας εναντίον των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

«Ευχαριστώ την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση για την υποστήριξή τους στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Την προηγουμένη, ο ιρακινός ομόλογός του Μπαρχάμ Σάλεχ είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση αυτή εναντίον των ανταρτών του PKK, που βρίσκεται σε εξέλιξη, «παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε από την πλευρά του πως η επιχείρηση «διεξάγεται σε στενή συνεργασία με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση του βόρειου Ιράκ».

Η ιρακινή κυβέρνηση κάλεσε χθες, Τρίτη, τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βαγδάτη και ζήτησε από την Άγκυρα «να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και τις απαράδεκτες παραβιάσεις» που διαπράττει στο ιρακινό έδαφος.

Η τουρκική επίθεση, η οποία εξαπολύθηκε τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα με μονάδες κομάντος και επιθετικά ελικόπτερα, επικεντρώνεται σε τρεις περιφέρειες κοντά στα τουρκικά σύνορα εναντίον θέσεων του PKK.