«Καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κορωνοϊό ή το εμβόλιο»

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση λόγω της απότομης αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά ανά την Ευρώπη (Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία), καθώς και στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος αρχικά ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των περιστατικών αυτών και των εμβολίων για τον Covid-19, μιας και κανείς από όσους κόλλησε ηπατίτιδα δεν είχε κάνει το εμβόλιο.

Μια πιθανή αιτία για αυτά τα περιστατικά είναι οι αδενοϊοί, ωστόσο «οποιεσδήποτε επιδημιολογικές σχέσεις μεταξύ των περιπτώσεων ενδέχεται να παρέχουν ενδείξεις για την αιτιολογία της ασθένειας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δεν συνδέονται με τον κορωνοϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλωθεί σε 70 με 80 παιδιά» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και η υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας» συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

«Δεν έχει καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κορωνοϊό» ξεκαθάρισε.

Δείτε όσα είπε στο MEGA