Το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ανακοίνωσε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 800 εκατ. δολαρίων. Απελευθερώνοντας το σημαντικό αυτό πακέτο βοήθειας, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε το εξής μήνυμα προς τον Ρώσο ομόλογό του: «Δεν θα επιτύχετε ποτέ την κατάληψη και την κυριαρχία στην ουκρανική επικράτεια».

ο Τζο Μπάιντεν παραφράζοντας τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Θεόδωρου Ρούζβελτ για την αμερικανική εξωτερική πολιτική (speak softly and carry a big stick), δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να μιλά ήρεμα και να μεταφέρει ένα… αντιαρματικό Javelin, από τα όπλα που έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στις δυνάμεις των ρωσικών τεθωρακισμένων.

Στο στρατιωτικό πακέτο στήριξης περιέχονται δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκαφών (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά.

Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα» που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο.

«Αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 121 drones του συγκεκριμένου τύπου (Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems) θα σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επιπλέον οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι αναμένεται ένα τεράστιο κύμα έως και 7 εκατ. προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν γνωστοποιήσει ότι θα δεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες. Σε μήνυμά του στο Twitter, o Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την αμερικανική ηγεσία, γράφοντας τα εξής: «Είμαι ευγνώμων στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτή η βοήθεια χρειάζεται περισσότερο από ποτέ! Σώζει τις ζωές των υπερασπιστών της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μας φέρνει πιο κοντά στην αποκατάσταση της ειρήνης».