Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του, αφού αρνήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό δύο μήνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απότομη αύξηση των επιδοτούμενων τιμών ενέργειας.

«Η ενέργεια είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ήθελα να είμαι η φωνή εκείνων που δεν μπορούν να πληρώσουν», ανέφερε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω στο 61% τον Μάρτιο. Πολλοί αναλυτές επιρρίπτουν την ευθύνη για την οικονομική αναταραχή σε μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίου που αποφάσισε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι.

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε τον Φεβρουάριο πως θα σταματούσε να πληρώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και ζήτησε να σταματήσει η αύξηση των τιμών. Η σύζυγός του τον ενημέρωσε πως το ρεύμα έχει κοπεί στο σπίτι τους στην Άγκυρα, και πως οι τιμές του ηλεκτρικού –που αυξήθηκε 50% έως 125% στις αρχές του 2022—έχει αυξηθεί πάνω από 400% μέσα σε τρία χρόνια. Το ηλεκτρικό έχει κοπεί σε σχεδόν 3,5 εκατ. Τούρκους συνδρομητές πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου χωρίς να δίνει πηγή για αυτή την πληροφορία.