Όλο και πιο σκληρή γίνεται η παρτίδα του πολιτικού πόκερ που είναι σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με φόντο τις εκλογικές συνεργασίες. Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά του Νίκου Ανδρουλάκη να «ανοίξει το δικό του χαρτί» και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη συζήτηση που έχει φουντώσει για τα καλά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σε μια προσπάθεια να πάρει βαθιά ανάσα από την πίεση που υφίσταται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά,πέρασε στην αντεπίθεση επιχειρώντας να κάνει το δικό του «παιχνίδι». Την ώρα λοιπόν που ο κ. Ανδρουλάκης δεχόταν κριτική από τη ΝΔ για το ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ άρχιζαν να στέλνουν «τελεσίγραφα» για την αποδοχή της δικής τους πρόσκλησης, εκείνος άλλαξε τον ρου της συζήτησης «κλείνοντας το μάτι» σε μια τύπου συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης με κοινής αποδοχής πρωθυπουργό.

Δεν θα δούνε «καρέκλες»

«Δεν ζητάμε συνεργασίες για να μοιράσουμε καρέκλες και για να ξαναγίνουν πρωθυπουργοί κάποιοι, που τους έδωσε ευκαιρία ο λαός και απέτυχαν παταγωδώς. Από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης, να το πούμε ξεκάθαρα να μην περιμένουν τίποτα. Ο ελληνικός λαός θα δει μια άλλη μέρα. Μια μέρα σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Την αλλαγή θέλει ο λαός και όχι το διαίρει και βασίλευε», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να «θολώσει τα νερά», στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο κ. Ανδρουλάκης συνέχισε τη κριτική υψηλών τόνων προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζοντας να υπογραμμίσει με νόημα την ανάγκη ενίσχυσης της σοσιαλδημοκρατικής επιλογής μέσω της ψήφου στο ΠΑΣΟΚ: «Εμείς λέμε λοιπόν στον ελληνικό λαό: Αν βλέπετε τη ζημιά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και θυμάστε τη ζημιά που έκαναν Τσίπρας – Καμμένος, εμείς δίνουμε την ευκαιρία δια της ψήφου στην παράταξή μας να μην έχετε πρωθυπουργό ούτε τον έναν ούτε τον άλλον και μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να γυρίσει σελίδα ο ελληνικός λαός».

Μήνυμα ενότητας

Στον ηγετικό πυρήνα της Χαρ. Τρικούπη είναι σχεδόν βέβαιοι ότι επίκειται εκλογικός αιφνιδιασμός και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να βρεθούν στο περιθώριο των εξελίξεων. Ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα είναι συγκεκριμένος και περιλαμβάνει τη στελέχωση των νομαρχιακών οργανώσεων, στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης του κόμματος. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει η ηγεσία του Κινήματος, καθώς η δημιουργία πυρήνων σε όλη τη χώρα θα αποτελέσει,όπως πιστεύουν, το «υγιές κύτταρο» για την αναγέννηση του κόμματος. Ο στόχος είναι με τις εσωκομματικές εκλογές της 8ης Μαΐου για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών και δημοτικών οργάνων να γίνει ένα «μπόλιασμα» νέων και παλιών στελεχών, ώστε να στείλουν το μήνυμα της ενότητας και της ανανέωσης. Στις προσδοκίες της ηγεσίας είναι να υπάρξει μια πολύ μεγάλη συμμετοχή που να προσεγγίζει τον αριθμό των πολιτών που έλαβαν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξης της νέας ηγεσίας.Το γεγονός ότι αυτή η εκλογική διαδικασία θα συνδυαστεί με το «εσωκομματικό δημοψήφισμα» για την αλλαγή του ονομασίας του κόμματος και την επιστροφή του ιστορικού «brandname» ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες ότι στις 8 Μαΐου θα υπάρξει πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτών που θα θελήσουν με την ψήφο τους να συμβάλουν στη διαμόρφωση της νέας φυσιογνωμίας του κόμματος.

Συνέδριο «πυξίδα» για το μέλλον

Ως πόλος έλξης των πολιτών θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ότι στην εν λόγω διαδικασία θα υπάρχει και κάλπη για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο Συνέδριο, που θα γίνει 20-22 Μαΐου. Αυτό το τριήμερο κομματικών εργασιών θα αποτελέσει την κορύφωση της πρώτης δέσμης ενεργειών που έχουν προωθηθεί από τη νέα ηγεσία. Οι όποιες διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν όχι μόνο την πυξίδα για τα επόμενα βήματα μέχρι τις εκλογές, αλλά και μια καλή ευκαιρία για να εντοπισθούν οι αδυναμίες, τα κενά αλλά και οι αντίθετες απόψεις, προκειμένου να διαμορφωθούν με τον πιο παραγωγικό τρόπο οι απαραίτητοι συσχετισμοί. Στα διαδικαστικά του Συνεδρίου είναι η εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, εις εκ των στενών συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη, ενώ θα επικυρωθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα για τη νέα ονομασία του κόμματος.Το επόμενο στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Στις 8 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων και, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις,εκτός από μεγάλη προθυμία για συμμετοχή θα υπάρχει και μεγάλο ποσοστό ανανέωσης.

του Αντώνη Ι.Αντωνόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο