Tο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από το πρόσφατο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, καλεί Αθήνα και Άγκυρα, να λύσουν τις διαφορές τους με συντονισμό και συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1, τόνισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνονται σεβαστές, ανέφερε όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει «συντονισμός και συζήτηση, όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας».

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.