«Μια τις μεγαλύτερες τομές στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

Αξιολόγηση κατά τα πρότυπα των πολυεθνικών εταιρειών φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του
Δημοσίου, ενώ χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν σημαντικά μπόνους, μέσα από την παροχή ισχυρών κινήτρων.

Όπως δηλώνει στο «Π» ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, «τα προηγούμενα συστήματα αξιολόγησης στο
δημόσιο απέτυχαν, ενώ με το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί ένα μοντέλο αξιολόγησης, όπως ισχύει στις πολυεθνικές εταιρείες».

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το βασικό κύτταρο για την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα θα είναι η συγκρότηση των «ομάδων εργασίας», οι οποίες θα δουλεύουν στη βάση ενός πλήρως εξελιγμένου μοντέλου αξιολόγησης, το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παροχές, για όσους πληρούν τα κριτήρια.

Το σχετικό νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση και σηματοδοτεί σύμφωνα με τον κ. Βορίδη μία από τις μεγαλύτερες τομές στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς συνδέεται με τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, σε ένα περιβάλλον ψηφιακού μετασχηματισμού, με στόχο τη βελτίωση
των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τι αλλάζει στα μπόνους

Το ποσό των 35 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε πρώτη φάση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, τα οποία, ωστόσο, θα δίνονται στη βάση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων από τις «ομάδες εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το νέο πλαίσιο κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Αφορά όσους δημοσίους υπαλλήλους εντάσσονται σε ετήσιο σχέδιο δράσης των υπουργείων τους και συμβάλλουν στην υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ).

2. Επιπλέον, προβλέπεται ότι αποδέκτες των μπόνους θα είναι και όσοι υπάλληλοι εργάζονται για την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων.

3. Το ετήσιο μπόνους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθούς και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Εκτιμάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση το μπόνους θα μπορούσε να ανέλθει σε τουλάχιστον έναν επιπλέον μισθό.

4. Οι υπάλληλοι που δεν θα επιτυγχάνουν τους μετρήσιμους στόχους θα μπαίνουν σε προγράμματα επιμόρφωσης, η παρακολούθηση των οποίων θα είναι υποχρεωτική για την απόκτηση ή τη βελτίωση δεξιοτήτων.

5. Γίνονται αυστηρότερα τα κριτήρια για την επιλογή προϊσταμένων, σαν να πρόκειται να αναλάβουν θέση ευθύνης σε τμήμα μιας πολυεθνικής εταιρείας, έχοντας τεχνοκρατικές και διοικητικές ικανότητες.

Το νέο σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά, καθώς εισάγει πολλές καινοτομίες και… πρωτόγνωρα ήθη για το ράθυμο Ελληνικό Δημόσιο, Σε επόμενο στάδιο, αφού γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις όπου το σύστημα… χωλαίνει, θα επιδιωχθεί έτσι ώστε να τύχει καθολικής εφαρμογής πιθανότατα μέσα στο 2023.

Τον προσεχή Οκτώβριο, με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία και αφού προηγηθεί η σχετική συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, αναμένεται να καθοριστεί η πολιτική μισθών στο Δημόσιο για το 2023.
Σημειώνεται ότι, από την εφαρμογή του μνημονίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει καμία αύξηση, ενώ κατά την περίοδο της πανδημίας δόθηκαν «μπόνους» μόνο στους υγειονομικούς ή στους πυροσβέστες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το 2023 θα είναι ένα εκλογικό έτος, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αποφάσεις της κυβέρνησης,

Σημειώνεται ότι για την επόμενη χρονιά ο προϋπολογισμός φέρνει εισοδηματικές αυξήσεις μόνο για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ όσοι έχουν θα τη δουν να περιορίζεται.
Έτσι, η μοναδική κατηγορία που μένει… παραμελημένη είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος την… κατάλληλη περίοδο, μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με τους συναδέλφους του στο Eurogroup και σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Έρχονται περισσότερες από 40.000 προσλήψεις

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έχει ξεκινήσει.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ανακοινωμένη απόφαση της κυβέρνησης, φέτος αναμένεται να προσληφθούν 15.835 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα αποτελέσουν τακτικό προσωπικό σε στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και διοικητικοί σε υπουργεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, δρομολογούνται και οι προσλήψεις 25.344 υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου για την κάλυψη διαφόρων αναγκών στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο