Το εθνικό σχέδιο κατά της ενεργειακής κρίσης, το ταξίδι στις ΗΠΑ και η ανακοίνωση μέτρων πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Ιδιαίτερα κρίσιμος χαρακτηρίζεται ο Μάιος, τόσο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όσο και για την εξωτερική πολιτική μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται.

Το εθνικό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, η συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν και η Σύνοδος Κορυφής είναι τα τρία σημαντικά γεγονότα μέσα στον μήνα που μόλις ξεκίνησε.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και με ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πληροφορηθεί το κλίμα που επικρατεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το αν τελικά θα υπάρξουν από κοινού μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η απόλυτη συμφωνία

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που το σήμα το οποίο θα λάβει ο πρωθυπουργός από την ΕΕ δεν είναι θετικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –όπως έχει δεσμευτεί– να προχωρήσει με εθνικούς πόρους στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που εξακολουθεί να πλήττει σημαντικά τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Άλλωστε –όπως είναι γνωστό– για να εγκριθεί μία πρόταση των «27» στη Σύνοδο Κορυφής, απαιτείται να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη.«Η χώρα επεξεργάζεται ένα δικό της εθνικό σχέδιο πιο αποφασιστικής στήριξης όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που εξακολουθεί να υποστηρίζει ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Περιμένουν τον αντίκτυπο από την επιδότηση

Στο Μαξίμου αναμένουν τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινή γνώμη η επιδότηση στα καύσιμα κίνησης μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας, παράλληλα έρχονται τα μειωμένα «ραβασάκια» για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ήδη έχει αρχίσει να τρέχει η αύξηση στον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μέσω του Προϋπολογισμού, τις μείωσης της φορολογίας αλλά και της αύξησης των εισοδημάτων, με στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις.

«Καίει» ακόμα το ρεύμα

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος, με τους καταναλωτές να σπεύδουν στις εταιρείες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, ξεκίνησε να αυξάνει ολοένα και περισσότερο το ποσοστό της επιδότησης, εντούτοις το ράλι της τιμής του ρεύματος το οποίο είναι συνδεδεμένο με το φυσικό αέριο, δεν δείχνει μέχρι στιγμής ικανό για να μειώσει σημαντικά τα ποσά των λογαριασμών που ολοένα και αυξάνονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου είχαν ζητήσει την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την παραγωγή της ηλεκτρικής παραγωγής, ώστε να μειωθεί το κόστος, αλλά μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη πρόταση συναντά τις έντονες ενστάσεις του Βερολίνου, που εμφανίζεται αντίθετο να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα που είχαν αποφασίσει οι «27» για την πανδημία.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μαξίμου τη Φιλανδή ομόλογό του ΣάνναΜαρίν, η οποία έχει ταχθεί στο πλευρό της Γερμανίας, που αντιτίθεται στη λήψη μέτρων, αλλά είναι και η χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία και έχει εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρά τις απειλείς του Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

του Σωτήρη Σταθόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο