Η Κύπρια υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, δήλωσε ότι η Κύπρος, αναμένεται να εξάγει φυσικό αέριο από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη» περί το 2026, χαρακτηρίζοντας ως πολύ θετικό για την Κύπρο το κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με αντικείμενο συζήτησης τους τρόπους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η κα Πηλείδου εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί στο κοινό ανακοινωθέν των 27 υπουργών Ενέργειας έγιναν αλλαγές στο λεκτικό της κοινής Διακήρυξης, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει τη σημασία εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και τη συνεργασία των κρατών μελών που έχουν τέτοια αποθέματα για να επιτευχθεί η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ίδια, αναφέρθηκε στην πολύ εποικοδομητική τηλεδιάσκεψη που είχε με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ πριν από μια βδομάδα, κατά την οποία ζητήθηκε να καταθέσει η Κύπρος γραπτώς λεπτομερή σχέδια με τον πιθανό ρόλο της Κύπρου. Πρόσθεσε πως έχει ήδη κατατεθεί επιστολή προς την Επίτροπο, η οποία συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τις ευκαιρίες που πιθανό να παρουσιάζονται από τα κυπριακά κοιτάσματα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνουν εξαγωγές προς την ΕΕ, αλλά και το ρόλο της χώρας ως εταίρος στην τριμερή και πολυμερή συνεργασία με γειτονικά κράτη.

Απατώντας σε άλλη ερώτηση, η Κύπρια υπουργός, είπε πως η Κύπρος είναι το μόνο κράτος-μέλος που εκπροσωπείται στην ομάδα χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και συνεπώς ο ρόλος της μπορεί να είναι πολύ σημαντικός και ως συνεργάτης και εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή.

Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της τώρα που έχει ανάγκη η ΕΕ από φυσικό αέριο, είπε πως αυτή είναι η προσπάθεια, ενώ σημείωσε πως ο αγωγός προς την Τουρκία είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα που πιθανόν να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και άλλοι αγωγοί με τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες.

Η υπουργός, τόνισε, πως υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τις υποδομές, σημειώνοντας πως η μία είναι τα κυπριακά κοιτάσματα να διασυνδεθούν με αγωγούς προς την Αίγυπτο, είτε μαζί με το Ισραήλ είτε ξεχωριστά. Διευκρίνισε πως γίνονται επαφές με τις εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη αγωγούς από διάφορα κοιτάσματα προς τις υποδομές της Αιγύπτου, και είναι προχωρημένες οι συζητήσεις και από πλευράς των εταιρειών, καθώς πρέπει να εμπλακούν και αυτές για να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι υποδομές μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δηλαδή των τριών με τεσσάρων ετών.

Πρώτιστος στόχος, εξήγησε, για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο μέσα σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα είναι η Αφροδίτη. Ανέφερε ακόμη, πως όσο πιο πολλές επιβεβαιωμένες ποσότητες φυσικού αερίου προστίθενται στα κοιτάσματα της Κύπρου, τόσο πιο εύκολη είναι η ανάπτυξη. «Δηλαδή και τα αποτελέσματα του «Γλαύκος»΄ αλλά και τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων ENI-TOTAL που θα ακολουθήσουν θα είναι μεγάλης σημασίας όσον αφορά την όλη εικόνα», είπε.