Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα «ανάσα».

Το αργότερο ως την Παρασκευή 13 Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εθνικό σχέδιο για ρεύμα και φυσικό αέριο.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αλεξανδρούπολη, το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και στενούς του συνεργάτες, στην οποία επεξεργάστηκαν το πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης τους.

Βασικός πυλώνας του σχεδίου είναι η κρατική παρέμβαση στην μείωση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα είναι οριζόντια, για όλους δηλαδή τους καταναλωτές.

Προωθείται η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούνιο, με το κράτος να επιδοτεί πλήρως το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ώστε να επιστρέψουν οι τιμές ρεύματος στη προ κρίσης εποχή.

Με αυτό τον τρόπο απομειώνεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι λογαριασμοί ρεύματος θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 2021, όταν δηλαδή η χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν κοντά στα 100 ευρώ / μεγαβατώρα και δεν είχε “σκαρφαλώσει” στα 250 ευρώ, φέρνοντας τους καταναλωτές σε απόγνωση.

Επιπλέον, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συζητείται να συνεχιστεί η υπάρχουσα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ ζωηρά στο τραπέζι είναι και η χορήγηση μίας νέα «επιταγής ακρίβειας» για τους αδύναμους οικονομικά, πολίτες.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί και η συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ – σε μικρό αριθμό ωστόσο – βασικών τροφίμων.

«Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αποφέρουν δραστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μέτρα θα είναι οριζόντια, θα είναι για όλους, όπως είναι συνολικά η πολιτική μας» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα πολλά σενάρια που έχουν εξεταστεί, δείχνει να προκρίνεται αυτό του πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το σενάριο της διπλής παρέμβασης στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και της λιανικής τιμής του ρεύματος φαίνεται να έχει πολύ υψηλό βαθμό τεχνικής αλλά και δημοσιονομικής δυσκολίας.