Ο Ζαν-Τομά Λεσουέρ, γενικός διευθυντής του πολιτικού ινστιτούτου Thomas More, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ότι η παραίτηση του Γενικού Διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, είναι ο επίλογος μιας σιωπηλής μάχης, που δίνεται στα παρασκήνια των ευρωπαϊκών θεσμών, σχετικά με την αποστολή του Οργανισμού και γενικότερα για το νόημα που πρέπει να δοθεί στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Ο Λεσουέρ, τονίζει ότι από τη μια ήταν ο Λεζερί και η διοίκηση της Frontex, που υπενθύμιζαν συνεχώς ότι η εντολή που είχαν ήταν η φύλαξη των κοινών συνόρων και από την άλλη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία ευθυγραμμίστηκε με τις ΜΚΟ που θα ήθελαν να μετατρέψουν κατά κάποιον τρόπο την Frontex σε μια υπηρεσία παρακολούθησης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών από τα κράτη μέλη.

Όσον αφορά τα πυρά που δεχόταν εδώ και δύο χρόνια ο Λεζερί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Επιτροπή, ορισμένες ΜΚΟ και ΜΜΕ για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, αντίθετες με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ο Λεσουέρ τονίζει την κατάρριψη αυτών των κατηγοριών από τα γεγονότα, επισημαίνοντας, ότι έρευνες από διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς, είτε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν τέτοιες επαναπορωθήσεις είτε υποβάθμισαν τη συμμετοχή της Frontex.

Ο ίδιος, υπογραμμίζει, πως των κατηγοριών ηγούνται ΜΚΟ no-borders και Μέσα Ενημέρωσης (κυρίως γερμανικά, όπως το Der Spiegel και πάλι πολύ πρόσφατα) – «εφοδιασμένα αυτάρεσκα από την Τουρκία με μαρτυρίες ή επιθετικές δορυφορικές εικόνες».

Για τη μείωση της επιχορήγησης στην Frontex σε 1 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ, θεωρεί, ότι «αυτό είναι άλλο ένα μέτωπο της μάχης», δηλώνοντας ότι μετά το μεταναστευτικό κύμα του2015-2016, θα πίστευε ή θα ήλπιζε κανείς ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκλάμβαναν επιτέλους το ζήτημα σοβαρά και θα καταλάβαιναν τι σχέση έχει με τις παρακμάζουσες ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι οποίες αμφισβητούν το μοντέλο τους και οι οποίες έχουν ήδη υποδεχθεί μαζική μετανάστευση για πέντε δεκαετίες, το οποίο και δεν έγινε.