«Σφραγίδα» αντισυνταγματικότητας βάζει και ο Άρειος Πάγος στις μνημονιακές περικοπές που έγιναν στους γιατρούς του ΕΣΥ ανοίγοντας το δρόμο για να λάβουν αναδρομικά χιλιάδες ευρώ για την τελευταία πενταετία.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με απόφαση της (3/2022) απέρριψε την αναίρεση της πρώτης ΔΥΠΕ επικυρώνοντας, ουσιαστικά, τις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαίωναν τους γιατρούς.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο 4093/2012 καθώς αποφάνθηκαν οριστικά ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους ιατρούς ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία) μετά το «ψαλίδι» που υπέστησαν λόγω μνημονίου.

Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο επίμαχος μνημονιακός νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεν πρέπει να εφαρμοσθεί καθώς:

α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

β) Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι τα δικαστήρια ουσίας επιδικάζουν μεικτές μηνιαίες διαφορές περίπου 1.000 ευρώ. Έτσι, εκτιμάται ότι τα επιδικασθέντα ποσά ανέρχονταν, όταν οι διαφορές αφορούσαν 4 ή 5 έτη, σε συνολικά μεικτά ποσά μέχρι 50.000 ή και 60.000 ευρώ.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται να προστεθεί σε σειρά δικαστικών αποφάσεων Πρωτοδικείων και Εφετείων που δικαίωναν τους γιατρούς, ήδη από το 2017, αλλά και άλλες της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (437/2014) και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (431/2018).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του ισχύοντος ν. 4472/2017. Και αυτό, την ώρα που σειρά πολιτικών δικαστηρίων της ουσίας κάνουν δεκτές αγωγές που στρέφονται, πλέον, κατά της συνταγματικότητας και του ισχύοντος νόμου