Το πρώτο εντατικό σεμινάριο με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας NBCUniversal στο Σεράφειο, επισκέφτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ώστε να καλωσορίσει τους 60 εκπαιδευόμενους που θα αποκτήσουν δεξιότητες βοηθού οπτικοακουστικών παραγωγών. «Η συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό επισφραγίζει την επιτυχία του Athens Film Office» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης μιλώντας με τους συμμετέχοντες. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «το Athens Film Office αποκτάει ψυχή διότι έρχονται άνθρωποι, κυρίως νέοι και νέες, που πλαισιώνουν αυτή την προσπάθεια, αποκτούν τις αναγκαίες δεξιότητες μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας», προσθέτοντας ότι τα στελέχη του δήμου κάνουν «όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια να προσελκύσουμε ταινίες, όχι για τις ταινίες, αλλά για την οικονομία της Αθήνας, την ανάπτυξη, για καλοπληρωμένες δουλειές. Αυτό λοιπόν είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα και θα μας συγχωρέσετε τον ενθουσιασμό, την υπερηφάνεια και τη χαρά μας».

Το εργαστήριο που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Σεράφειο είναι το πρώτο μιας σειράς ανάλογων πρωτοβουλιών και υλοποιείται με την στήριξη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. «Δουλεύουμε μαζί με το Athens Film Office και την NBCUniversal και αυτού του είδους η υποστήριξη στην κινηματογραφική βιομηχανία είναι κάτι το οποίο χτίζουμε βήμα-βήμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Shanna Dietz Surendra, υπεύθυνη πολιτιστικών υποθέσεων της πρεσβείας. «Διοργανώνουμε και υποστηρίζουμε διαφορετικά είδη κινηματογραφικών προγραμμάτων, όπως προβολές, εργαστήρια, σεμινάρια ως μέρος της προσπάθειας μας να προωθήσουμε περισσότερο την συνεργασία και την ανταλλαγή μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και να ενισχύσουμε τον τομέα αυτό στην Ελλάδα» ανέφερε η κ. Surendra.

Το Athens Film Office που είναι ο φορέας κλειδί τόσο για την διοργάνωση αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όσο και για την προσέλκυση και υποστήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Αθήνα λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). «Η ΕΑΤΑ έχει ένα πολύπλευρο έργο. Ο ρόλος της ως φορέας διαχείρισης του προορισμού της Αθήνας δεν είναι μόνο να κάνει την προώθηση της πόλης. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υποστήριξη του δήμου στο κομμάτι των υποδομών και της λειτουργίας του, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επικοινωνία με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς και με την επιχειρηματικότητα της πόλης. Για παράδειγμα μέσα από την ΕΑΤΑ τρέχουμε προγράμματα που ενισχύουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το Film Office είναι μια πρωτοβουλία του δήμου την οποία έχει αγκαλιάσει και υποστηρίζει η ΕΑΤΑ» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βαγγέλης Βλάχος. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος, «στόχος είναι η ανάπτυξη της Αθήνας συνολικά. Γιατί ο τουρισμός δεν υπάρχει πια με την παλιά έννοια. Είναι πλέον ένα ενιαίο αφήγημα, που συνδέεται με την ζωή της πόλης, με την εμπειρία της πόλης, με την καθημερινότητά της. ‘Αρα όσο βελτιώνουμε τις συνθήκες καθημερινότητας των Αθηναίων, τόσο πιο ελκυστική γίνεται η πόλη. Όσο πιο πολύ ενισχύουμε την τοπική μας οικονομία, τόσο πιο καλές υπηρεσίες θα μπορούν να παρέχουμε και προς τους επισκέπτες».

Οι κινηματογραφικές παραγωγές αποτελούν στόχο για την Αθήνα καθώς «δεν προβάλλεται η πόλη μόνο ως film friendly προορισμός, αλλά προβάλλονται οι ομορφιές της και από την άλλη, δημιουργούνται σημαντικά έσοδα αφού οι παραγωγές αφήνουν πάρα πολλά χρήματα στην τοπική οικονομία» σημείωσε ο κ. Βλάχος προσθέτοντας ότι «το τρίτο όφελος είναι αυτό που συζητάμε σήμερα, πώς δηλαδή μια νέα, δυναμική αγορά εργασίας θα απορροφήσει ανθρώπους».

«Στόχος του σεμιναρίου είναι η εντατική εκπαίδευση, στα πρότυπα των ξένων παραγωγών, βοηθών παραγωγής ώστε να στελεχώσουν την εγχώρια οπτικοακουστική βιομηχανία η οποία βρίσκεται σε ρυθμούς φρενήρους ανάπτυξης. Η ανάγκη για την εξειδίκευση και για την εκπαίδευση νέων στελεχών φάνηκε ιδιαίτερα πέρσι, όταν η Αθήνα επιλέχθηκε από πολύ μεγάλες παραγωγές ως τόπος γυρισμάτων» υπογράμμισε ο Στάθης Καλογερόπουλος, διευθυντής του Athens Film Office. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο επικεφαλής της ΕΑΤΑ αναφέρθηκαν σε σειρά επόμενων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας αλλά και με στόχο την στήριξη της αγοράς εργασίας. Το επόμενο βήμα είναι η ΕΑΤΑ «να συνομιλήσει με επιχειρήσεις, να εκτιμήσει ποιες δεξιότητες τους λείπουν. Κατόπιν, θα οργανώσουμε ένα πακέτο κατάρτισης, θα εντοπίσουμε ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη να καταρτιστούν, άνεργοι ή άνθρωποι που θέλουν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους, και θα διασυνδέσουμε την κατάρτιση και τις ανάγκες, με αυτούς που θέλουν να εργαστούν» επεσήμανε ο κ. Βλάχος.