Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 εντάχθηκε η αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, του αρμόδιου υφυπουργού για την Αλιευτική Πολιτική, Σίμου Κεδίκογλου και του γγ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Ο προϋπολογισμός του ενταγμένου έργου ανέρχεται σε 1.577.156 ευρώ και αφορά την αποκατάσταση του προσήνεμου μώλου από τις ζημιές που έχουν προκληθεί (Ιανουάριος 2015) και την προστασία της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου της Μάκρης µε την κατασκευή κυματοθραύστη, µε στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του λιμένα.

Το αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή και σήμερα φιλοξενεί μόνιμα περίπου 10 επαγγελματικά σκάφη παράκτιας αλιείας και αρκετά διερχόμενα σκάφη.

Όλες οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους 2023 και αφορούν:

– Αποκατάσταση των ζημιών του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου σε τμήμα μήκους περίπου 110 μ., με την παράλληλη κατασκευαστική βελτίωση της προστασίας τμήματος του προσήνεμου μώλου με ογκολίθους θωρακίσεως.

– Κατασκευή νέου κυματοθραύστη μήκους 120 μ. στα ανατολικά της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου.

– Επιπλέον, η πράξη περιλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων φανών ναυσιπλοΐας από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, δαπάνες αρχαιολογικών εργασιών – ερευνών και παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ