Οι ανησυχίες για μια πυρηνική κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας εντείνονται με τη Μόσχα να δοκιμάζει τώρα την «ηλεκτρονική εκτόξευση« συστημάτων πυρηνικών πυραύλων (φωτό αρχείου) στέλνοντας νέο μήνυμα στη Δύση.

Και μπορεί στην Ουάσιγκτον να μην βλέπουν πραγματική απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ούτε για τα εδάφη του ΝΑΤΟ, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις στο Καλίνινγκραντ προχώρησαν στην προσομοίωση επιθέσεων με πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Μόσχα. Στο πλαίσιο άσκησης, περίπου εκατό στρατιώτες προσομοίωσαν την «ηλεκτρονική εκτόξευση» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων τύπου Iskander με πυρηνικά όπλα, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξασκήθηκαν σε επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων ενός φανταστικού εχθρού καθώς και στο πώς θα απαντήσουν σε μια αντεπίθεση. Το Καλίνινγκραντ είναι ένας ρωσικός θύλακας στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ δύο μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, άρα δεν επελέγησαν τυχαία ούτε ο τόπος ούτε η χρονική συγκυρία αυτής της άσκησης, σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ.

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου έθεσε μάλιστα σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, ενώ έχει απειλήσει με αστραπιαία αντίποινα σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: iefimerida.gr