Τον ρωσικό στρατό, κατηγόρησαν σήμερα οι αρχές της Μαριούπολης, πως παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ανοίγοντας πυρ κατά ενός αυτοκινήτου που ήταν καθοδόν για να απομακρύνει αμάχους από το αχανές συγκρότημα της χαλυβουργίας, σκοτώνοντας έναν Ουκρανό μαχητή και τραυματίζοντας άλλους έξι.

Η Ρωσία δεν απάντησε άμεσα στην ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου.

Η Ρωσία, αρνείται ότι πλήττει αμάχους και έχει προτείνει εκεχειρία που θα επιτρέπει την απομάκρυνση των αμάχων που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ μαζί με Ουκρανούς μαχητές.

«Κατά την διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ ένα αυτοκίνητο χτυπήθηκε από Ρώσους που χρησιμοποίησαν ένα αντιαρματικό κατευθυνόμενο όπλο. Το αυτοκίνητο κατευθύνονταν προς το σημείο που ήταν οι άμαχοι για να τους απομακρύνει από το εργοστάσιο» αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην ανακοίνωσή του.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, ένας μαχητής σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν. Ο εχθρός συνεχίζει να παραβιάζει όλες τις συμφωνίες και αρνείται να εφαρμόσει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την απομάκρυνση των αμάχων».

Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει τα όσα ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την Μαριούπολη, αφήνοντας τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης και δεκάδες αμάχους οχυρωμένους στο εργοστάσιο Αζοφστάλ. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν βοηθήσει στην απομάκρυνση μερικών αμάχων και η Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη.