Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel,  υποστηρίζει ότι οι απειλές του Ρώσου προέδρου για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων «πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ’ όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου».

«Μια πυρηνική δύναμη διεξάγει έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο στην πόρτα μας. Αν αυτό κάποιον δεν τον τρομάζει, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση» τόνισε η Γερμανίδα υπουργός, εκφράζοντας κατανόηση για την νησυχία των πολιτών «μιας χώρας η οποία μπόρεσε για τόσο καιρό να ζήσει ειρηνικά». Παράλληλα, κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει παραβιάσει κάθε συμφωνία ή συνθήκη στην οποία είχαμε καταλήξει στην Ευρώπη προκειμένου να ζούμε σε ειρήνη.

Η Μπέρμποκ, αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει βαρέα όπλα στην Ουκρανία. «Ως κυβέρνηση, έχουμε όμως χρέος να μην αποφασίζουμε με βάση τις φωνές από έξω, αλλά στη βάση της ευθύνης για το μέλλον της χώρας μας. Σε αυτή την ευθύνη περιλαμβάνεται και η συμπαράσταση στην Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ασφάλεια – ακόμη και αν και για εμένα κάποιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες».