Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν που αναμένεται να γίνει την Δευτέρα 9 Μαΐου στη Μόσχα.

Ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία κάνει όλο και πιο συχνές αναφορές στα πυρηνικά, προειδοποιήσεις που η Δύση λαμβάνει σοβαρά υπόψιν και όλος πλέον ο πλανήτης ζει με τον τρόμο των πυρηνικών.

Στην Ουκρανία οι μάχες μαίνονται με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες για τη διάσωση των μαχητών στο Azovstal στη Μαριούπολη, οι οποίοι δεν παραδίδονται.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν ουκρανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Παρασκευή η φρεγάτα Ναύαρχος Μακάροφ του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού επλήγη από ουκρανικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας Neptun κι έπιασε φωτιά στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Φιδονήσι. Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία. Χθεσινό άρθρο του Forbes περιέγραφε το Makarov ως το σημαντικότερο ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη βύθιση του Μoskva.

Ενδεικτικό της ανησυχίας για την κλιμάκωση είναι το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αργά χθες Παρασκευή ομόφωνα μια ανακοίνωση για την Ουκρανία, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Με την ανακοίνωσή του το ΣΑ του ΟΗΕ, εκφράζει “τη σθεναρή στήριξή του” στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του οργανισμού και εκφράζει “τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας” στη χώρα.

Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση είναι η πρώτη έκφραση ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου. Στα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα είχε ασκήσει βέτο σε μια άλλη ανακοίνωση η οποία ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία”, αναφέρει η ανακοίνωση. “Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπενθυμίζει ότι όλες οι χώρες μέλη έχουν την υποχρέωση, βάσει της Χάρτας του ΟΗΕ, να διευθετούν τις διεθνείς διαφορές τους με ειρηνικούς τρόπους”, προσθέτει.

Ωστόσο, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Δευτέρα, 9 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η Ρωσία γιορτάζει την 77η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Και ενώ το προηγούμενο διάστημα ορισμένοι υποστήριζαν ότι αυτή την ημέρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακοίνωνε τη λήξη της εισβολής στην Ουκρανία, νέες πληροφορίες από το Reuters δημιουργούν ζόφο. Σύμφωνα με αυτές ο Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία, τη Δευτέρα, θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια του κόσμου».

Ο Πούτιν, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαθιά απομόνωση που του έχει επιβάλει η Δύση από τότε που έδωσε εντολή για την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν αρχίσει η παρέλαση του στρατού, των αρμάτων μάχης, των ρουκετών και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.