Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, εξέφρασε τις ευχές του για την επιτυχία του Συνεδρίου ζητώντας συγγνώμη γιατί, νοσώντας από covid, δεν κατάφερε να είναι παρών.

«Ο πόλεμος επέστρεψε στο ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει γιατί αντιβαίνει πλήρως σε αυτά που εμείς οι Ευρωπαίοι πρεσβεύουμε. Η ρωσική επιθετικότητα ενάντια στην Ουκρανία υποκινήθηκε από την ιμπεριαλιστική αντίληψη, από την ιδέα της εδαφικής κατάκτησης και της εξουσίας απέναντι στους άλλους κι αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι αντίθετο από αυτό που πρεσβεύει η ΕΕ.

Είναι αντίθετο από αυτό που πιστεύουμε. Εμείς πιστεύουμε στη φιλία, στην ενότητα, στο να μην είναι πια τα σύνορα τόσο σημαντικά στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτό καλλιεργήσαμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, κι ο Πούτιν τα καταστρέφει όλα αυτά. Γι’ αυτό και είναι σαφές πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών φίλων μας και ενάντια στον Πούτιν. Με όλες τις επιλογές που έχουμε στο τραπέζι, με κάθε μέσο, μαχόμαστε ενάντια στην επιθετικότητα του Προέδρου Πούτιν σε βάρος της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Βέμπερ και πρόσθεσε:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έστειλε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και θέλω να τον ευχαριστήσω για τη δυναμική και σαφή στάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα είμαστε ενωμένοι στην κοινή μας μάχη για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, για την ελευθερία και τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου».

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ σημείωσε πως το ηγετικό πνεύμα που επέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αφορά μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε άλλα θέματα: «Δείτε την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ολόκληρη η ομάδα της ΝΔ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Ο κόσμος αντιλήφθηκε πως είναι καλύτερα να έχει μία κεντροδεξιά κυβέρνηση από το να ακολουθεί τις ψευδείς υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και της Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας επιβάρυνε το δημόσιο χρέος με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησαν θέσεις εργασίας, προοπτική για το μέλλον και οικονομική ανάπτυξη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και στο θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας να σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήταν από τους πρώτους που ταξίδεψαν στη Μόσχα. Το ίδιο και ο υπουργός Εξωτερικών του, ταξίδεψε στη Μόσχα για να διερευνήσει την προοπτική φιλίας με τον Πούτιν. Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο για τους Έλληνες ότι η κεντροδεξιά και η Νέα Δημοκρατία έφεραν θετικά αποτελέσματα και οδήγησαν την Ελλάδα στη σωστή κατεύθυνση».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι αυτή η εμπειρία είναι απαραίτητη και για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη γιατί η πανδημία και τώρα ο πόλεμος υπέδειξαν πως πρέπει να καινοτομήσουμε και πάλι. «Πρέπει να αναβαθμίσουμε την αρχιτεκτονική της ΕΕ. Πρέπει να προετοιμάσουμε την Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία. Δείτε την Ασία, την Κίνα. Όλοι καταλαβαίνουν πως έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και αυτή η ανάγκη να επιδείξουμε ηγετική στάση, να αναβαθμίσουμε την Ευρώπη, να την προετοιμάσουμε είναι μία δουλειά που θα πρέπει να κάνουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σήμερα αποτελούμε την ισχυρότερη οικογένεια στην Ευρώπη. Έχουμε την ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επεσήμανε.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τους συναδέλφους του στο ΕΛΚ υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε ισχυροί και σε τοπικό επίπεδο» και έκανε αναφορά στην προσφορά του Απόστολου Τζιτζικώστα, του Μαργαρίτη Σχοινά και του Έλληνα πρωθυπουργού, που -όπως είπε- αποτελεί σήμερα μία από τις ισχυρότερες φωνές στο Συμβούλιο εκπροσωπώντας το ΕΛΚ».

Τέλος, τόνισε την ισχυρή θέση του ΕΛΚ και την επιβεβαίωση της ηγετικής θέσης του και στο επικείμενο Συνέδριο του Ρότερνταμ. «Εμείς έχουμε τη σωστή προσέγγιση για το μέλλον της Ευρώπης. Ας είμαστε φιλόδοξοι. Ας κοιτάξουμε στο μέλλον. Ας το κάνουμε ως οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», επεσήμανε ο κ. Βέμπερ κλείνοντας με ευχές για την επιτυχία του Συνεδρίου της ΝΔ.