«Ο δικός μας αγώνας για ασφάλεια και προοπτική περνά μέσα από την απελευθέρωση της μοιρασμένης πατρίδας. Περνά, παράλληλα, μέσα από την εδραίωση του δυτικού προσανατολισμού της χώρας μας και την ενίσχυση των συμμαχιών μας με την Ευρώπη και τη Δύση. Σε αυτόν τον αγώνα η Ελλάδα και η Νέα Δημοκρατία είναι οι σταθεροί μας συμπαραστάτες. Σας ευχαριστούμε και σας θέλουμε πάντα δίπλα μας» τόνισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Επισήμανε ότι η μοίρα του ελληνισμού σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου είναι ενιαία. «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις το δείχνουν αυτό, κάθε μέρα. Μια Ελλάδα ευρωπαϊκή και ισχυρή, με κύρος και αυτοπεποίθηση, είναι προϋπόθεση για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ασφαλή. ‘Αλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμά μας προς τον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Ελλάδα ευημερούσα και δυνατή σημαίνει και Κύπρος ευημερούσα και δυνατή» είπε.

Ο κ. Νεοφύτου αφού σημείωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε τον εφιάλτη του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης τόνισε «Κύπρος και Ελλάδα έχουμε πάρει καθαρή θέση. Θέση αρχής. Η Κύπρος, έζησε και εισβολή και πόλεμο. Έζησε και δολοφονίες και βιασμούς. Έζησε και ζει την προσφυγιά. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη θέση για εμάς από αυτό που λέει η συνείδησή μας. Αλλά και το ίδιο το εθνικό μας συμφέρον».

«Μόνο όταν καταδικάζεις χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, μπορείς να απαιτείς δικαιοσύνη και για εσένα. Η υπεράσπιση της ακεραιότητας των χωρών και του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος σωστός δρόμος. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελλάδα σήμερα, υπό τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας στην περιοχή μας. Πρωθυπουργέ μας επανάφερες την υπερηφάνεια στον κάθε Έλληνα στην κάθε γωνιά του κόσμου. Ένας πολύτιμος σύμμαχος για κάθε χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες. Ένα κράτος που υπερασπίζεται αποφασιστικά τα σύνορά της απέναντι σε υβριδικές απειλές. Και κτίζει μεθοδικά τις αποτρεπτικές της ικανότητες έναντι μιας επιθετικής και απρόβλεπτης Τουρκίας» είπε και συμπλήρωσε «Σε αυτό το πλαίσιο είναι κοινή η προσπάθεια μας. Η Ελλάδα είναι το ανιδιοτελές στήριγμα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα διεθνή όργανα. Μαζί, αλλά και με άλλες φίλες χώρες στην Μεσόγειο, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, εργαζόμαστε για μια θάλασσα ειρήνης και ασφάλειας».

«Μια Μεσόγειος που θα προοδεύει προς όφελος όλων των λαών της. Που θα αποτελεί πύλη εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, ενέργειας και ανάπτυξης για κάθε χώρα. Και για την ίδια την Ευρώπη. Δεν εξαιρούμε κανέναν από τη συνεργασία. Ούτε την Τουρκία, ούτε φυσικά τους συμπολίτες μας Τουρκοκύπριους. Υπό μια αυστηρή προϋπόθεση. Την προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με βάση το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά στο εθνικό μας θέμα, στη βάση της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πραγματική πολιτική βούληση της Τουρκίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Επιπλέον αναφερόμενος στο λαϊκισμό είπε «Απέναντί μας θα έχουμε ξανά λαϊκισμούς. Με διάφορα κουστούμια. Μια αντιπολίτευση στην Κύπρο και στην Ελλάδα χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πρόταση διακυβέρνησης. Με ένα να τους ενώνει: την επιθυμία να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Νέα Δημοκρατία από την εξουσία. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν ότι το κόμματά μας είναι η δύναμη της ασφάλειας και της σταθερότητας, σε μια εποχή που ούτε η μία, ούτε η άλλη είναι δεδομένες».

«Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικός Συναγερμός είμαστε οι δυνάμεις που οδηγούν τις χώρες μας μπροστά. Και αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και πράξεις τη σύγχρονη επιδημία του λαϊκισμού, τα στείρα και τοξικά αποτελέσματα της οποίας, γνωρίζουμε καλά. Προχωράμε μπροστά. Με την πεποίθηση ότι κάνουμε αυτό που πρέπει για το εθνικό και συλλογικό καλό. Με πίστη στις δυνάμεις μας και εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών» κατέληξε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.