«Είμαστε η παράταξη που αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω στο 2012 και στο 2015»

Στα μηνύματα που εκπέμπει το 14ο Συνέδριο της ΝΔ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου της Ουκρανίας, αναφέρεται με συνέντευξή του στο «Π» ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σημειώνει πως σε όλα τα κρίσιμα γεγονότα η ΝΔ, από το 1979 μέχρι σήμερα, βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του πως η ΕΕ θα βρει τελικά τη χρυσή τομή και θα λάβει μέτρα για τη στήριξη των πολιτών.

Παράλληλα υποστηρίζει πως η ΝΔ είναι «η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την προοπτική και ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά και την πατρίδα μας». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που είναι και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, είναι ίσως το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο της κεντροδεξιάς παράταξης που έχει πάρει μέρος σε όλα τα Συνέδρια του κόμματος από διαφορετικές κομματικές θέσεις, στηρίζοντας αδιαλείπτως και με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια την πορεία της ΝΔ, με αποκλειστικό γνώμονα την προσφορά προς την κοινωνία και τη χώρα.

Είσαστε από τα ιστορικά στελέχη που έχουν πάρει μέρος σε όλα τα Συνέδρια της ΝΔ από διαφορετικές κομματικές θέσεις. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 14ο Συνέδριο του κόμματος;

Η Νέα Δημοκρατία με τα συνέδριά της, που ξεκινούν από τον Απρίλιο του 1979, έχει αποδείξει ότι λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί ως μεγάλη και υπεύθυνη παράταξη που ασκεί πολιτική ανοιχτών οριζόντων και μπορεί να προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάθε εποχής. Έτσι και το 14ο Συνέδριό της, που διεξάγεται σε μια κομβική και κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο, θα αποτελέσει την αφετηρία για νέους αγώνες και θα εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι είμαστε η παράταξη που αντιμετωπίζει τις κρίσεις, έχει πρόγραμμα, όραμα και σχεδιασμό για το αύριο.Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των θεματικών συνεδριάσεων, θα επιβεβαιωθούν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες της, μέσα από τις παρεμβάσεις σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της Χριστιανοδημοκρατίας και της Κεντροδεξιάς, οι οποίοι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν. Σε αυτό το Συνέδριο θα κάνουμε τον απολογισμό όσων έχουμε πετύχει στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας και θα ανανεώσουμε την ελπίδα μας για το μέλλον. Είναι λοιπόν ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να έχω συμμετάσχει σε όλα τα Συνέδρια της μεγάλης αυτής παράταξης, την οποία και υπηρετώ αδιαλείπτως και με συνέπεια από κάθε μετερίζι, με αποκλειστικό γνώμονα την προσφορά στην ελληνική κοινωνία και στη χώρα μου.

Σε μία κρίσιμη στιγμή λόγω της ενεργειακής κρίσης, η ΕΕ μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει τα ίδια αντανακλαστικά, όπως συνέβη με την πανδημία. Εκτιμάτε πως θα υπάρξει τελικά κοινή αντιμετώπιση; Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε;

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση κυρίαρχων, αυτόνομων κρατών με εθνικές πολιτικές. Δεν είναι ομοσπονδία και δεν της έχουν παραχωρηθεί αρμοδιότητες για όλα τα θέματα, για τα οποία συνήθως επικρίνεται. Η υγειονομική κρίση, η διαχείριση της οποίας δεν ήταν αρμοδιότητά της, την οδήγησε, έστω και με κάποιες μικρές καθυστερήσεις, να δράσει ενιαία και συντονισμένα, ώστε να παρέχει ένα φθηνό, ασφαλές και προσιτό εμβόλιο σε όλα τα κράτη-μέλη, ανεξαρτήτως μεγέθους και πληθυσμού. Έτσι και ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα πρέπει να μας προβληματίσει και να οδηγήσει στη λήψη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια και την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων που θα προκύπτουν λόγω της έλλειψης ενεργειακής αυτονομίας της Ένωσης. Και η ευκαιρία είναι πλέον μπροστά μας. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στοχεύει στην αναθεώρηση των συνθηκών και στη μετατροπή της πολιτικής της υγείας και της ενέργειας από εθνική σε ευρωπαϊκή πολιτική, προκειμένου η Ένωση να μπορεί να δρα γρήγορα, χωρίς αγκυλώσεις και γραφειοκρατία, αλλά και χωρίς να πρέπει να διαπραγματεύεται με τα εθνικά συμφέροντα των κρατών-μελών. Αισιοδοξώ λοιπόν ότι στο τέλος θα βρεθεί η χρυσή τομή προς όφελος του Ευρωπαίου πολίτη.

Η ξεκάθαρη στάση που πήρε η κυβέρνηση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πιστεύετε πως θα ενισχύσει την εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουδέτερη στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα;

Η Νέα Δημοκρατία έχει διαχρονικά αποδείξει ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας σε όλους τους σταθμούς των σημαντικών γεγονότων, από το 1974 μέχρι και σήμερα. Έτσι και τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, με την ξεκάθαρη στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας, έδειξε ότι υπηρετεί τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, γιατί ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος ενός απολυταρχικού καθεστώτος που θέλει να επιβάλλει βιαίως αλλαγή των συνόρων. Δεν υπάρχει τίμημα για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, παρά την επανεκλογή Μακρόν, κατέγραψαν σημαντική άνοδο των δυνάμεων της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Πιστεύετε πως το γεγονός αυτό μπορεί να αλλάξει συνολικά την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην οικονομική κρίση;

Η επανεκλογή του Γάλλου προέδρου είναι μια νίκη κατά του λαϊκισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Είναι μια νίκη της ενωμένης Ευρώπης απέναντι σε φωνές που την επικρίνουν για ένα δημοκρατικό έλλειμμα, μια έντονη γραφειοκρατία, ολιγωρία και έλλειψη αντανακλαστικών και επιβουλεύονται με αυτόν τον τρόπο τη διάλυσή της.

Ωστόσο, δεν είναι ώρα εφησυχασμού, αλλά η στιγμή που η Ευρώπη αντιμέτωπη με αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος δοκιμάζει τις αντοχές των οικονομιών και των κοινωνιών, πρέπει να δράσει ενιαία, συντονισμένα και να αποδείξει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας τον Ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του και βλέπει καθημερινά το πραγματικό του εισόδημα να μειώνεται.

Με τη δράση μας, πρέπει να κάνουμε πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να οδηγήσουμε τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού στο περιθώριο, εκεί όπου ανήκουν.

Εκτιμάτε πως αντίστοιχη δυναμική μπορεί να καταγράψουν ανάλογες πολιτικές δυνάμεις και στη χώρα μας, όπως συνέβη την περίοδο των μνημονίων;

Είναι γεγονός ότι κινούμαστε σε ένα αντίξοο παγκόσμιο περιβάλλον. Και αυτό λειτουργεί προς όφελος εκείνων που τρέφονται πολιτικά από τις κρίσεις και περιμένουν για να καλλιεργήσουν την ένταση και τη διχόνοια. Μέσα από το Συνέδριό μας, σε αυτούς θα δώσουμε για ακόμη μια φορά την απάντηση. Ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω στο 2012 και στο 2015. Δεν γυρίζουμε πίσω σε όσα με κόπο, θυσίες και με κόστος καταφέραμε να ξεπεράσουμε. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την προοπτική και ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά και την πατρίδα μας. Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη κατά του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης κάθε μέρα και παντού.

Πιστεύετε πως οι πολίτες θα συγκρίνουν το Συνέδριο της ΝΔ με τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν φοβόμαστε τη σύγκριση, την προκαλούμε, γιατί έχουμε πρόγραμμα, όραμα και σχεδιασμό για το μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία είναι βαθιά προοδευτικό κόμμα, που απευθύνεται στους πολίτες, αφουγκράζεται τις αγωνίες και τους φόβους τους, απαντά με επιχειρήματα στα προβλήματά τους και δίνει λύσεις, σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία συνεχίζουν να μιλούν με τη γλώσσα του παρελθόντος, χωρίς να διατυπώνουν προτάσεις. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ετοιμότητα και ενότητα ενόψει των πολλαπλών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας και απειλούν την πρόοδο και την ανάπτυξη.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο