Στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό για να γίνει η Αθήνα ακόμη πιο καθαρή πόλη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων Νίκος Αβραμίδης.

Ο κ. Αβραμίδης ανέλυσε επίσης τους στόχους για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, όπως είναι η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση.

Πώς έχει επιδράσει η αύξηση του ενεργειακού κόστους στον τομέα της καθαριότητας;

Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και στους δήμους όλης της χώρας, ειδικά μετά από μια περίοδο πανδημίας και δύο χρόνων lockdown με κλειστά εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που τα έσοδα των δήμων περιορίστηκαν κατά πολύ και μειώθηκε σημαντικά ο προϋπολογισμός τους.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της καθαριότητας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει αυξήσει φυσικά το κόστος για τα καύσιμα που χρειάζεται ένας τεράστιος στόλος οχημάτων που κινούνται καθημερινά στην πόλη, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει επηρεάσει και δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα του στόλου της Διεύθυνσής μας.
Επίσης, έχουμε ζητήσει και περιμένουμε έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για την ενίσχυση και την υποστήριξη όλων των δήμων της χώρας.

Πώς σχεδιάζετε να γίνει η Αθήνα ακόμη πιο καθαρή πόλη; Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζετε;

Η Αθήνα είναι μια δύσκολη πόλη. Ήδη μέσα από το νέο μας επιχειρησιακό πρόγραμμα η εικόνα της πόλης σε ό,τι αφορά την καθαριότητα έχει αλλάξει ριζικά. Ήταν άλλωστε και βασική προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου μας Κώστα Μπακογιάννη. Να επαναφέρουμε τον πολιτισμό της καθημερινότητας στην πρωτεύουσα.

Η πόλη πλέον πλένεται και απολυμαίνεται συστηματικά, με 31 πλυστικά οχήματα που επιχειρούν καθημερινά στο κέντρο και τις 129 γειτονιές της, αξιοποιώντας το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης – που είναι και ο βασικός βραχίονας υλοποίησης του σχεδίου μας.

Σχεδιάσαμε από την αρχή και αλλάξαμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Ανανεώσαμε τον στόλο μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων του δήμου. Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας. 142 νέα πολυμηχανήματα, από απορριμματοφόρα μέχρι πλυστικά, 37 ειδικές ηλεκτρικές σκούπες που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προσθέσαμε σχεδόν 14.000 νέους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων, ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων καθώς και 5.500 απορριμματοδοχεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Πραγματοποιούμε καθημερινά στοχευμένες επιχειρήσεις καθαριότητας και απολύμανσης σε πλατείες και πεζόδρομους και κάθε Κυριακή. Μάλιστα, η προσπάθεια αυτή κορυφώνεται με την πλήρη απολύμανση και τον καθαρισμό σε δρόμους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους σε ολόκληρες περιοχές της πόλης.

Επικαιροποιήσαμε και τίθεται σε εφαρμογή ο νέος, σύγχρονος κανονισμός καθαριότητας με ισχυρά πρόστιμα για τους παραβάτες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε ένα εκτενές πρόγραμμα αντιγκράφιτι και, ήδη, έχουμε καθαρίσει σχεδόν 30.000 τ.μ. επιφανειών από tags, μουτζούρες και άναρχα γκράφιτι στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση;

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις εντατικές μας προσπάθειες για μια καθαρή και φιλόξενη πόλη, με την ανακύκλωση-κομποστοποίηση να είναι για εμάς βασική προτεραιότητα. Το 2021, υπερδιπλασιάσαμε το ποσοστό ανακύκλωσης σε 7% από το 2% που ήταν όταν αναλάβαμε, με 320.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, και το 2022 ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε στο 10%. Για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, σύντομα θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης, για να φέρουμε συλλογικά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση στην πόλη μας.

Επίσης, στις αρχές του 2023 τίθεται σε λειτουργία ο νέος Μόνιμος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ένα υπερσύγχρονο έργο-τομή για την καθαριότητα της πόλης και ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και του μεγάλου όγκου των απορριμμάτων στην Αθήνα.

Ένα ακόμα μεγάλο έργο που ανακοινώσαμε και σύντομα θα ξεκινήσει είναι η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων, μια επιλογή που θα δώσει οριστική λύση στο θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων στις γειτονιές της Αθήνας και θα αναβαθμίσει αισθητικά την πόλη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο