Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επιμένει στην πολιτική των υψηλών τόνων, την ώρα που το Κρεμλίνο συνεχίζει την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη» ξεκαθάρισε η Ζαχάροβα, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι στη Σύνοδο θα τεθεί επί τάπητος η κατάσταση στην Ουκρανία. Στη συγκεκριμένη σύνοδο θα εξεταστεί η ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στα ουκρανικά εδάφη λόγω της ρωσικής επιθετικότητας.

«Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν θα παραστεί σε αυτό το σόου που οργανώνεται υπό το πρόσχημα μιας έκτακτης συνόδου», τόνισε σε έντονο ύφος η Ζαχάροβα. Επιπλέον δήλωσε, ότι οι «πραγματικοί στόχοι» της Μόσχας αγνοούνται πλήρως σε «αυτήν ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Είναι προφανές ότι ούτε αυτή τη φορά θα ακουστούν τα αιτήματά μας», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, θα πραγματοποιήσει ειδική σύνοδο για την Ουκρανία, αφού το Κίεβο ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη. Διπλωμάτες, ανέφεραν στο Reuters, ότι η συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ψήφισμα που θα αναθέσει στη νεοσύστατη Εξεταστική Επιτροπή για τον πόλεμο να παράσχει λεπτομερή έκθεση στο συμβούλιο αργότερα μέσα στο 2022.

Ανάμεσα στις 55 χώρες που υπέγραψαν την επιστολή και ζητούσαν τη συνάντηση, ήταν η Γερμανία, η Βρετανία, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.