Η ξεχωριστή σημασία της ομιλίας στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει μια σειρά σημαντικών θεμάτων με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και με μια σειρά κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον.

«Η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους της ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε, αν χρειαστεί, να δικαιούται και αυτός να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη από τους φίλους του» είπε χθες κατά την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, δίνοντας, ουσιαστικά, το στίγμα της επικείμενης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Λίγο  πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει την προσοχή του στην ολοκλήρωση της ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην κοινή Ολομέλεια Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων, την ερχόμενη Τρίτη.

Πρόκειται για μια μοναδική συγκυρία για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς άλλος πρωθυπουργός δεν έχει απευθυνθεί στην αμερικανική Γερουσία, κάτι που αποδεικνύει τον ενισχυμένο ρόλο της χώρας μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την αναβαθμισμένη εικόνα της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.