Στο επίκεντρο εξοπλιστικά, τουρκικές προκλήσεις, ενέργεια και επενδύσεις

Με την επικύρωση της ιστορικής αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ από το ελληνικό Κοινοβούλιο ανά χείρας, ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός για τη σημαντική συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον γίνεται με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Το άριστο κλίμα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο. «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πολύ ισχυρή φιλία και εταιρική σχέση, και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον για τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο και την ιστορική ομιλία που θα κάνει στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που μπορεί να απονείμει το νομοθετικό μας σώμα σε έναν ξένο ηγέτη και αποτελεί απόδειξη της τεράστιας δικομματικής υποστήριξης που υπάρχει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στις ΗΠΑ», ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ΈρικαΌλσον.

Άριστο κλίμα

Η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση στο Ουκρανικό, που τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στη σωστή πλευρά της ιστορίας, καταδικάζοντας χωρίς αστερίσκους τη ρωσική εισβολή, οι κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα αλλά και η γεωστρατηγική θέση της χώρας, με την αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που έχουν διαμορφώσει τις άριστες συνθήκες που επικρατούν μεταξύ των δύο χωρών. «Η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά. Και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρω στην επίσημη επίσκεψη την οποία θα κάνω στη Ουάσιγκτον», σημείωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Υψηλές προσδοκίες

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες, τις επενδύσεις, τα εξοπλιστικά, την ενέργεια και, φυσικά, την τουρκική προκλητικότητα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι προσδοκίες της κυβέρνησης σε σχέση με παλαιότερες επισκέψεις Ελλήνων πρωθυπουργών στον Λευκό Οίκο είναι ιδιαιτέρως υψηλές, καθώς είναι ξεκάθαρη η διάθεση και από τις δύο πλευρές να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς.

Άλλωστε οι εξελίξεις στον γεωπολιτικό χάρτη, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν φέρει ακόμη πιο κοντά τη χώρα μας στις ΗΠΑ, καθώς η Ελλάδα αποτελεί πλέον μια σταθερή και ισχυρή δύναμη τόσο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αντίθεση με την Άγκυρα, που προκαλεί εντάσεις και παράλληλα εξακολουθεί να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τηΜόσχα. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η Ελλάδα παραμένει ένας σταθερός και έμπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, που είναι απολύτως απαραίτητος για την ασφάλεια της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας».

Εξοπλιστικά και ελληνοτουρκικά

Η περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας είναι από τα θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Στην κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της αγοράς F-35, τα οποία σε συνδυασμό με τα Rafale και με την αναβάθμιση των F-16 θα κάνουν την εθνική αεράμυνα της χώρας απόλυτα κυρίαρχη και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, τόσο στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν όσο και κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και το γεγονός πως η Άγκυρα εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, με το πρόσχημα του μεσολαβητή.

Επίσης αναμένεται να κατηγορήσει τον Ταγίπ Ερντογάν πως, με τη συνεχή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αποστρατικοποίηση των νησιών που ζητά, ακολουθεί τη στρατηγική του αναθεωρητισμού που έχει χαράξει με την εισβολή του στην Ουκρανία ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ενέργεια και επενδύσεις 

Το ενεργειακό ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών. Η εκτόξευση των τιμών και οι συνεχείς εκβιασμοί από τη Μόσχα έχουν αναγκάσει τη χώρα να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους, όπως η αγορά υγροποιημένου αερίου (LNG), το οποίο μπορεί να προμηθεύσουν οι ΗΠΑ.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατασκευή δύο πλωτών δεξαμενών στη Ρεβυθούσα αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ετοιμάζεται μία ακόμη στον Κορινθιακό κόλπο, με στόχο να αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό οι χώροι αποθήκευσης. Επίσης δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσουν άμεσα οι θαλάσσιες έρευνες στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στις οποίες αρχικά μετείχε η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συζητήσεις στο θέμα των επενδύσεων, καθώς ήδη αμερικανικές εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Amazon αλλά και η Pfizer, έρχονται στη χώρα μας δίνοντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ δεν αποκλείεται κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον να «κλειδώσει» μία ακόμη σημαντική επένδυση.

Δεξίωση στον Λευκό Οίκο

Μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μία κίνηση η οποία δεν συνηθίζεται και είναι η πρώτη αντίστοιχη που γίνεται επί διοίκησης Μπάιντεν. Πρόκειται για ένα ακόμη γεγονός που επιβεβαιώνει το άριστο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ενδεικτικό του επιπέδου, αλλά και του βάθους και του εύρους των σχέσεων.

Την επόμενη μέρα, και συγκεκριμένα την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα έχει την τιμή να μιλήσει στο Κογκρέσο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στον αμερικανικό κοινό αλλά και στην ομογένεια, με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών.

Με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον,ο πρωθυπουργός θα τιμήσει την ομογένεια ως τη σημαντικότερη γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Την τελευταία ημέρα της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις.

 

του Σωτήρη Σταθόπουλου 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο