Όπως αποκαλύπτουν Ρώσοι αιχμάλωτοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Mai, οι Ρώσοι διοικητές σκοτώνουν εν ψυχρώ τους τραυματίες στρατιώτες τους, αντί να φροντίσουν να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η βρετανική εφημερίδα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της σχετικό βίντεο όπου Ρώσοι στρατιώτες κατηγορούν έναν αντισυνταγματάρχη ότι πυροβόλησε πολλούς στρατιώτες καθώς κείτονταν τραυματισμένοι.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη, ότι ο διοικητής ρώτησε έναν Ρώσο στρατιώτη εάν μπορούσε να περπατήσει κι όταν εκείνος του απάντησε αρνητικά, τότε δεν δίστασε να τον σκοτώσει.

Βάσει της εφημερίδας «Daily Mail», στο βίντεο που κατέγραψε ο Ουκρανός δημοσιογράφος Βολοντίμιρ Ζόλκιν για το δίκτυο «Open Media Ukraine», νεαροί Ρώσοι στρατιώτες εμφανίζονται να κατηγορούν τους διοικητές τους ότι εξοντώνουν τους τραυματίες τους.

Ένας από τους στρατιώτες αναφέρει μάλιστα ότι, «Ρώσοι διοικητές αποτελειώνουν τους τραυματίες στρατιώτες». Κι όταν ο Ουκρανός δημοσιογράφος τον ρώτησε τι εννοούσε, ο Ρώσος αιχμάλωτος του εξήγησε πως «ένας στρατιώτης ήταν πεσμένος στο έδαφος και ο διοικητής του τάγματος τον πυροβόλησε». «Ήταν ένας νεαρός άνδρας, που είχε τραυματιστεί. Ήταν πεσμένος στο έδαφος. Τον ρώτησε αν μπορεί να περπατήσει, τον πυροβόλησε με το όπλο του», πρόσθεσε.

Άλλος στρατιώτης είπε στο βίντεο ότι «το πιο σημαντικό: Δεν ήταν μία περίπτωση. Ο αντισυνταγματάρχης πήγε κι αλλού». Στη συνέχεια, ένας τρίτος στρατιώτης τόνισε πως «ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης πυροβόλησε τέσσερις ή πέντε στρατιώτες με αυτόν τον τρόπο. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί (οι στρατιώτες), να φροντίσει να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Απλώς τους πυροβόλησε και τους σκότωσε».

Πάντως, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, δεν είναι ξεκάθαρο από το βίντεο, σε ποια περιοχή της Ουκρανίας ο Ρώσος διοικητής πυροβόλησε τους τραυματίες στρατιώτες. Επιπλέον, δεν είναι σαφές πού είναι αιχμάλωτοι οι Ρώσοι οι οποίοι εμφανίζονται στο σχετικό βίντεο ή σε ποια μονάδα υπηρετούσαν.