Για ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων, προειδοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μαζί με τον διοικητή και κλιμάκιο της ΔΙΜΕΑ επισκέφθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, και, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλες επιχειρήσεις του κύκλου των καυσίμων.

 

«Σήμερα το πρωί, και εγώ και ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Αναγνωστόπουλος και ο Διοικητής της ΔΙΜΕΑ ο κ. Μελλισινός, αλλά και ένα συνεργείο ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ, πήγαμε το πρωί στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου ξεκινήσαμε έλεγχο για τον τρόπο τιμολόγησης των καυσίμων και συγκεκριμένα της βενζίνης 95 οκτανίων και του Diesel. Δώσαμε τη σχετική προθεσμία στα Ελληνικά Πετρέλαια για να παράσχουν στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΙΜΕΑ τα σχετικά στοιχεία, ώστε να γίνει ο έλεγχος για το αν τα Ελληνικά Πετρέλαια τιμολογούν τα καύσιμα, μέσα στα όρια του νόμου για την αισχροκέρδεια που έχουμε θεσπίσει για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κύκλου καυσίμων. Στη συνέχεια, η ίδια ομάδα, επισκεφθήκαμε με την ίδια διαδικασία και τη Motor Oil, όπου δώσαμε και στην εταιρεία Motor Oil, για να παράσχει στις υπηρεσίες τα σχετικά στοιχεία», ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

 

«Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ, ξεκίνησαν σήμερα ενδελεχή έλεγχο επί του τρόπου τιμολογήσεως των καυσίμων από τα δύο διϋλιστήρια της χώρας», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Ο λόγος που κάναμε σήμερα αυτή την πράξη, και έγινε και με την παρουσία μου- θα γίνουν έλεγχοι και στον υπόλοιπο κύκλο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων- είναι για να δείξουμε ότι εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε έλεγχο μόνο στα πρατήρια, μόνο δηλαδή στον μικρό επιχειρηματία του κύκλου, αλλά θα κάνουμε σε όλο τον κύκλο των καυσίμων. Θα ακολουθήσουν και άλλοι έλεγχοι και ήδη γίνονται έλεγχοι και σε πρατήρια και σε μεταφορείς καυσίμων. Όλος ο κύκλος της αλυσίδας και θα ελεγχθεί και θα ελέγχεται και θα λάβει πρόστιμα, αν η υπηρεσία κρίνει ότι έχουν ξεπεράσει τη σχετική αγορανομική διάταξη».

 

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση», είπε ο υπουργός, «αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να χαριστεί σε κανέναν γι΄αυτό το θέμα. Η διάταξη είναι συγκεκριμένη. Κανένας δεν μπορεί να πουλάει με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, από ό,τι πουλούσε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. ‘Αρα ο έλεγχος ξεκινάει από τον μεγαλύτερο προς τον μικρότερο, ώστε να λάβει η αγορά το μήνυμα ότι όλοι θα ελεγχθούν, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν ξεφύγει και αποτελούν έναν πολύ μεγάλο βραχνά για τον οικογενειακό προγραμματισμό, χωρίς καμία αμφιβολία».

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πάντως ότι η τιμή των καυσίμων «δυστυχώς, πρωτόλεια είναι πάρα πολύ μεγάλη» και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες των διυλιστηρίων τους ενημέρωσαν ότι η τιμή των καυσίμων, την περασμένη Παρασκευή, όπως τιμολογήθηκε από τα διϋλιστήρια, ήταν η υψηλότερη τιμή όλων των εποχών, λόγω της κατάστασης που επικρατεί διεθνώς.

 

«Με τους σημερινούς ελέγχους στα δύο διϋλιστήρια της χώρας, αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χαριστούμε σε κανέναν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, για βοηθήσουμε τον Έλληνα καταναλωτή», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.