Μεγάλη ανάσα στους λογαριασμούς ρεύματος μπορούν να επιτύχουν οι καταναλωτές, από τη στιγμή που η έκπτωση έως 600 ευρώ, λόγω της κρατικής επιδότησης, θα συνδυαστεί με την… έξυπνη χρήση των συσκευών μέσα στο σπίτι ή με την αντικατάσταση των ενεργοβόρων.

Σε πρώτη φάση, οι καταναλωτές θα πάρουν οικονομική «ανακούφιση» καθώς:

  • Θα συνεχιστεί το δίμηνο Μαίου-Ιουνίου η επιδότηση της κατανάλωσης κύριας κατοικίας, ακόμη και πάνω από τις 300 Κιλοβατώρες μηνιαίως, και μάλιστα θα επεκταθεί και στη δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία.
  • Θα επιστραφεί το 60% της αύξησης των λογαριασμών αναδρομικά για την περίοδο από την 01/12/2021 έως τις
    31/05/2022.
  • Θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου ο μηχανισμός εκκαθάρισης της χρηματιστηριακής αγοράς ρεύματος, έτσι ώστε οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας να αμείβονται με βάση το πραγματικό κόστος τους και όχι με την Οριακή Τιμή του Συστήματος. Με το μέτρο αυτό θα απορροφηθούν στην «πηγή» τα… ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών, χωρίς να επιβάλλεται το τέλος 90% που θα ισχύσει για το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022.
  • Θα ισχύει η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθ’ όλο το διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού.
  • Θα επιστραφεί στους καταναλωτές ποσό μεταξύ 500-600 εκατ. ευρώ, από την επιβολή του τέλους 90% επί των υπερ-κερδών των παρόχων, την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022.

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές (δεν) «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς

Οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος «απειλούνται» από την… κακή χρήση των συσκευών που έχουν υψηλή κατανάλωση, ενώ, μειώνοντας τη χρήση τους ή προχωρώντας στην αντικατάστασή τους, μπορεί να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά, λόγω υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης.

Γενικά, όλες οι παλιές συσκευές καίνε πολύ περισσότερο ρεύμα από τις καινούργιες, που είναι υψηλότερης ενεργειακής κλάσης ή, αν έχετε συσκευές ενεργειακής κλάσης Α, τότε μπορείτε να επιτύχετε μείωση της
κατανάλωσης ενέργειας έως και 80%. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση σημαντικής επιδότησης για την αντικατάσταση των παλαιών κλιματιστικών και των ψυγείων.

Η παροχή των εκπτώσεων στη λιανική αγορά θα οδηγήσει σε «ξεφούσκωμα» των λογαριασμών, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι χρεώσεις θα παραμείνουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Ειδικότερα:

  • Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 Κιλοβατώρες, θα απορροφηθεί το 86% της αύξησης του κόστους και η μέση ενίσχυση θα διαμορφωθεί στα 56,60 ευρώ μηνιαίως. Παραδείγματος χάριν, αν η αξία του ρεύματος
    είναι 100 ευρώ χωρίς επιδότηση, με έκπτωση χρέωσης 56,5%, τότε η τελική επιβάρυνση μειώνεται στα 43,50 ευρώ. Για τις πρώτες 150 KWh, η επιδότηση είναι 205 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τις 151-300 KW μειώνεται στα 160 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 300 ΚWh, η επιδότηση φτάνει τα 100 ευρώ/MWh, ενώ για μηνιαία κατανάλωση έως 400 KWh η τελική επιβάρυνση μειώνεται στα 63,60 ευρώ, από 129,20 ευρώ. Για τις 600 KWh, ο λογαριασμός προ επιδότησης διαμορφώνεται σε 193,80 ευρώ και μετά από αυτήν στα 108,20 ευρώ (όφελος 85,60 ευρώ).
  • Όλες οι μη κύριες κατοικίες επιδοτούνται με 100 ευρώ/ΜWh.
  • Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου έχουν επιδότηση 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με απορρόφηση του 10% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
  • Επιπλέον, πέραν της επιδότησης των 120 ευρώ/MWh, παρέχεται πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ για το σύνολο της κατανάλωσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ισχύ έως 3535 kVA.
  • Η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80% για 1.250.000 μετρητές εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, αρτοποιείων, περιπτέρων ψιλικατζίδικων, γραφείων, κομμωτηρίων κ.λπ. θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο και με 260 εκατ. ευρώ για τον τρέχοντα μήνα.

Οι συσκευές που… καίνε:

  • Το κλιματιστικό αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού, αλλά αν δεν είναι το… σωστό μηχάνημα, μπορεί να κάψει και να… τσουρουφλίσει τα νοικοκυριά. Για να μειωθεί η κατανάλωση, πρέπει να γίνει αγορά ενός κλιματιστικού τεχνολογίας inverter, τα οποία κάνουν πολύ μεγάλη οικονομία. Επίσης, όταν το κλιματιστικό είναι ανοικτό, δεν πρέπει να μένουν ανοικτά τα παράθυρα και οι πόρτες, καθώς μειώνεται η απόδοσή του. Η ρύθμιση του κλιματιστικού πρέπει να γίνεται 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία κατά την περίοδο του χειμώνα και 10 βαθμούς κάτω το καλοκαίρι.
  • Τα παλαιά ψυγεία αποτελούν πηγή μεγάλης κατανάλωσης ρεύματος, καθώς λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο. Για να μειωθεί η απώλεια ψύχους από το ψυγείο, πρέπει να αποφεύγεται το συχνό άνοιγμά του και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αγορά ενός σύγχρονου ψυγείου, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εκτιμάται ότι κάνει απόσβεση των χρημάτων σε δύο χρόνια και για τα επόμενα η επιβάρυνση της κατανάλωσης είναι ελάχιστη.
  • Μεγάλο κόστος για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού αποτελεί ο θερμοσίφωνας, καθώς χρειάζεται αρκετό ρεύμα για να ζεστάνει το νερό. Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η αντικατάστασή του με ηλιακό θερμοσίφωνα, ενώ στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν… βολεύει, τότε αποτελεί μονόδρομο η οικονομία και η υιοθέτηση της συνήθειας για μπάνιο με… χλιαρό νερό! Τον χειμώνα, όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια για αρκετές μέρες και δεν έχει ζεστό νερό ούτε ο ηλιακός θερμοσίφωνας, τότε πρέπει να μειωθεί η θερμοκρασία του θερμοστάτη στους 40-50 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι ο θερμοσίφωνας δεν πρέπει να μένει ανοικτός συνέχεια.
  • Ο φούρνος της κουζίνας καίει το περισσότερο ρεύμα και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να λειτουργεί μόνο όταν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, οι εστίες καταναλώνουν αρκετό ρεύμα.
  • Ο αφυγραντήρας εφόσον είναι παλαιάς τεχνολογίας μπορεί να καίει το… καταπέτασμα, ενώ μοναδική λύση αποτελεί η αγορά ενός συστήματος με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Επιπλέον, όταν τίθεται σε λειτουργία,
    δεν πρέπει να είναι ανοικτές οι πόρτες ή τα παράθυρα, ενώ πρέπει να απομονώνεται το δωμάτιο στο οποίο θα τοποθετηθεί.
  • Το στεγνωτήριο αποτελεί άλλη μια συσκευή υψηλής κατανάλωσης και για τον λόγο αυτόν πρέπει να το «φουλάρετε» πριν το χρησιμοποιήσετε, ώστε να μη χρειαστεί να το βάζετε συχνά σε λειτουργία.
  • Τέλος, το πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών αποτελεί μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές ενός σπιτιού και μάλιστα μπορεί να καίει περισσότερο και από το σίδερο! Για τον λόγο αυτόν, οι ειδικοί συστήνουν την αγορά προϊόντος υψηλής ενεργειακής κλάσης, το οποίο καταναλώνει λιγότερο ρεύμα και έχει την ίδια απόδοση.

«Μπόνους» για σωστή χρήση

  • Επιδοτήσεις, ενεργειακές συσκευές και σωστή χρήση ηλεκτρικών συσκευών είναι το τρίπτυχο για να κάνουν οικονομία το νοικοκυριό και η επιχείρηση, όμως απαιτείται μια σειρά… έξυπνων κινήσεων, όπως:
  • Τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, τύπου LED.
  • Κλείσιμο των διακοπτών και να βγαίνουν τα καλώδια από τις πρίζες. Το ετήσιο όφελος για ένα σπί-
    τι 80 τ.μ. φτάνει ακόμη και στα 70 ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει στο 40%.
  • Με το «σβήσιμο» του πολύπριζου, στο οποίο είναι συνδεδεμένες αρκετές ηλεκτρικές συσκευές, εξοικονομείται έως και 10%.
  • Ο φορτιστής του κινητού πρέπει να βγαίνει από την πρίζα.
  • Το ψυγείο πρέπει να είναι μακριά από θερμαντικά σώματα και να είναι ρυθμισμένο στους 1-4 βαθμούς Κελσίου, ενώ η κατάψυξη στους -18 βαθμούς. Ο καταψύκτης πρέπει να είναι γεμάτος, ενώ, αν είναι άδειος, τότε πρέπει να τοποθετηθούν πλαστικές φιάλες με νερό ή ακόμη και παλιές εφημερίδες.
  • Το ψήσιμο δύο φαγητών στην κουζίνα, ταυτόχρονα, μειώνει κατά 50% την κατανάλωση.
  • Η χρήση χύτρας ταχύτητος μειώνει την κατανάλωση έως και 60%.
  • Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων για το ζέσταμα μικρής ποσότητας φαγητών αποτελεί άλλη μία λύση για εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Το πλυντήριο ρούχων πρέπει να είναι γεμάτο, ενώ για περιορισμένο όγκο ρούχων πρέπει να τίθεται σε εφαρμογή το οικονομικό πρόγραμμα. Επιπλέον, η θερμοκρασία πλύσης πρέπει να είναι ρυθμισμένη στο χαμηλό, καθώς τα απορρυπαντικά είναι τόσο αποτελεσματικά, ώστε τα ρούχα και τα πιάτα να καθαρίζουν.
  • Η αποφυγή της πρόπλυσης μειώνει την κατανάλωση κατά 15%.
  • Το σιδέρωμα των ρούχων πρέπει να γίνεται συνολικά, καθώς εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του σίδερου.
  • Τέλος, ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει δαπάνες επιλέγοντας την εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου που  ταιριάζει στο προφίλ του.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο