Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, εκτιμώντας τα νέα δεδομένα που έχουν μπει στο «πολιτικό παιχνίδι», και ειδικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, θεωρεί ότι η λύση θα προκύψει μέσα από συντονισμένες ενέργειες και πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι σε λάθος χρόνο με λάθος τρόπο. Μάλιστα σημειώνει ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό η οικονομία μας μπορεί να αντέξει για να στηρίξει τους πολίτες στη δεδομένη περίοδο.

Έχει ως δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και για το πόσο «παρατεταμένη» θα είναι, αναφέρει ότι «θα εξαρτηθεί από το πόσο πολύ θα εκτροχιαστεί η ελληνική οικονομία, όπως επίσης και από τον βαθμό της κοινωνικής ασφυξίας».

Τι σηματοδοτεί για την επόμενη μέρα του Κινήματος η επιστροφή στα ιστορικά σύμβολα και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το επερχόμενο Συνέδριο;

Το Συνέδριο για εμάς είναι η «επανεκκίνηση» του κόμματός μας, της παράταξής μας. Καλούμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, δυνατοί, να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις αξίες μας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής, να επαναχαράξουμε την πορεία μας, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, με λίγα λόγια. Αφουγκραζόμενοι πρώτιστα τις ανάγκες τις κοινωνίας, καλούμαστε να στοιχειοθετήσουμε την πολιτική μας πρόταση, το όραμα και το αφήγημά μας για την πατρίδα μας, που θα τεθεί προς κρίση στις επόμενες εκλογές. Το Συνέδριο, λοιπόν, κατά την προσωπική μου άποψη, θα αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας πορείας, με πυξίδα το αύριο, με το βλέμμα στραμμένο στη χώρα και τους ανθρώπους της.

Στο δίλημμα «ακυβερνησία ή μετεκλογική συνεργασία», ποια πρέπει να είναι η στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ; 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό που προέχει είναι το Κίνημά μας να ξεδιπλώσει με σαφήνεια στους πολίτες το δικό του ρεαλιστικό αφήγημα για την πατρίδα μας. Στόχος μας είναι αυτό το αφήγημα να αγκαλιάσει την κοινωνία μέσα από έναν διαρκή διάλογο με τους πολίτες, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και να στοιχειοθετήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτό είναι το κυρίαρχο ετούτη την ώρα, οπότε το δίλημμα που θέτετε είναι ανύπαρκτο. Θεωρώ ότι είναι λάθος να μιλάμε για υποθετικά σενάρια και μάλιστα όταν δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές, ποια θα είναι τα ποσοστά των κομμάτων, πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Όταν διεξαχθούν οι εκλογές, κριθούν οι πολιτικές και αποτυπωθούν τα ποσοστά των κομμάτων και προκύψει η ανάγκη για «κυβερνητικές συνεργασίες», τότε πράγματι θα κληθούμε να εξετάσουμε πολύ σοβαρά όλα τα σενάρια με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, αλλά με κύριο και πρώτιστο μέλημα τη χώρα. Αυτήν τη στιγμή, όμως, ας εστιάσουμε στα σημερινά δεδομένα, τα οποία είναι δυστυχώς αρκετά δύσκολα.

Εκτιμάτε ότι η οικονομία μας μπορεί να αντέξει το κόστος ενός εθνικού σχεδίου, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης;

Τα κοσμοϊστορικά γεγονότα, όπως αυτά που ζούμε σήμερα, λύνονται μόνο με συντονισμένες ενέργειες. Η ενεργειακή κρίση απαιτεί τη χάραξη μιας συγκροτημένης στρατηγικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με καινοτόμες και αποφασιστικές πρωτοβουλίες με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις. Τη συγκρότηση ενός συνολικού, ολιστικού, Εθνικού Σχεδίου δράσης που θα δίνει έμφαση στο κοινωνικό κράτος, στα οικονομικά ασθενή στρώματα της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα να πάρει αποφάσεις, κι όταν λαμβάνει μέτρα, ακόμα και προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό γίνεται τη λάθος χρονική στιγμή και με λάθος τρόπο. Αυτή η ολιγωρία και η καθυστέρηση κοστίζουν στον πολίτη. Χρειάζονται λοιπόν καλύτερα αντανακλαστικά. Επιβάλλεται από τις εξελίξεις και τις καταστάσεις που ζούμε αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής.

Πρέπει να δούμε πώς θα βγούμε ακέραιοι από την κρίση που έρχεται, αξιοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις, τους δικούς μας πόρους, τη δική μας παραγωγή. Όσον αφορά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, επιτρέψτε μου να θεωρώ πως υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες, απλώς δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.

Θεωρείτε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την ενεργειακή ακρίβεια είναι προάγγελος πρόωρων εκλογών; 

Έχει γίνει πλέον αντιληπτό σε όλους μας πως η περίοδος του κυβερνητικού εφησυχασμού, που απολάμβανε η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει παρέλθει. Οι εξελίξεις μετά το μέτωπο της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση που βιώνουν οι πολίτες έχουν αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Η διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τα νέα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα με τη νέα ηγεσία του Κινήματός μας, έχουν αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση και είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να αντιστρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς με παροχές προς τους πολίτες.

Σε τούτο το κρίσιμο σταυροδρόμι δεν χωρούν ίσες αποστάσεις, ούτε αποσπασματικές λογικές, παρά συντονισμένο σχέδιο που δυστυχώς απουσιάζει από την κυβέρνηση. Αδιαμφισβήτητα, εισερχόμεθα σε προεκλογική περίοδο. Το πόσο «παρατεταμένη» θα είναι, εκτιμώ, ότι θα εξαρτηθεί από το πόσο πολύ θα εκτροχιαστεί η ελληνική οικονομία, όπως επίσης και από τον βαθμό της κοινωνικής ασφυξίας. Αν συνεχιστεί αυτή η «παθητικοποίηση» της κοινωνίας, τότε εκτιμώ ότι οι συνθήκες θα είναι πολύ πιο ευέλικτες για την κυβέρνηση.

Πάντως, το σίγουρο είναι ένα: Στην πολιτική υπάρχουν πάντα αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν και να πυροδοτήσουν κάθε εκλογικό σενάριο.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο