Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έκθεσή του για τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, που μεγάλο μέρος τους πέρασε στον ρωσικό έλεγχο από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο, ανακοίνωσε την τεκμηρίωση «προφανών εγκλημάτων πολέμου» από τα ρωσικά στρατεύματα σε δύο περιφέρειες της Ουκρανίας.

Ρωσικές δυνάμεις υπέβαλαν αμάχους σε συνοπτικές εκτελέσεις, βασανιστήρια και άλλες σοβαρές καταχρήσεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η έκθεση αναφέρεται σε αυτό που το HRW λέει ότι είναι 22 εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, εννέα άλλες παράνομες ανθρωποκτονίες, έξι πιθανές αναγκαστικές εξαφανίσεις και επτά περιπτώσεις βασανιστηρίων. Επίσης, 21 άμαχοι είπαν στο HRW ότι τους κράτησαν παράνομα σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες. Το HRW ζήτησε οι εικαζόμενες καταχρήσεις να «διερευνηθούν αμερόληπτα και να γίνουν οι κατάλληλες διώξεις».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Reuters να σχολιάσουν την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους ή ότι εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου και κατηγορεί την Ουκρανία για διάπραξη ωμοτήτων με στόχο τη σπίλωση των ρωσικών δυνάμεων.
Το HRW αναφέρει ότι επισκέφθηκε συνολικά 17 χωριά και μικρές πόλεις στις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ και πήρε συνεντεύξεις από 65 ανθρώπους από τις 10 Απριλίου έως και τις 10 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων πρώην κρατουμένων, ανθρώπων που δηλώνουν ότι επέζησαν από βασανιστήρια, οικογένειες θυμάτων και άλλους μάρτυρες. Το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει τα στοιχεία που επικαλείται το HRW.
Η Ουκρανία δηλώνει ότι έχει ταυτοποιήσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου συνολικά.