Από χθες έχει γίνει γνωστό ότι στην χώρα μας υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. Πρόκειται για έναν 29 Βρετανό τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του που είναι ασυμπτωματική, νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη,ωστόσο βρίσκεται υπό εξέταση και τα σχετικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Δευτέρα. Σύμφωνα πάντως με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ο άνδρας πάσχει από ανεμοβλογιά και ότι από ευλογιά των πιθήκων, καθώς τα συμπτώματα είναι παρεμφερή.

Οι σκέψεις για καραντίνα και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ορισμενες πληροφορίες, στον ΕΟΔΥ υπάρχουν σκέψεις να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα του Βελγίου, δηλαδή καραντίνα 3 εβδομάδων σε όσους βγαίνουν θετικοί στη νόσο, ωστόσο καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Από την ασθένεια αυτή, σύμφωνα με ειδικούς, κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά. Εξάλλου, στη Βρετανία νοσηλεύεται ένα παιδί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αφού μολύνθηκε με την ευλογιά των πιθήκων.

Φόβοι για εξάπλωση το καλοκαίρι

Η γρήγορη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες παγκοσμίως,  έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες, ενώ ανησυχητική είναι και η πρόβλεψη του ΠΟΥ για ξέσπασμα το καλοκαίρι.

Οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο σημαντικής μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων το καλοκαίρι, επειδή τότε αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές των ανθρώπων. Εξάλλου, τα τρία κρούσματα του Βελγίου συνδέονται με ένα φεστιβάλ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει αναφερθεί ως «αλυσίδα» μετάδοσης μια σάουνα.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κάποια από τα κρούσματα δεν συνδέονται με ταξίδι στην Αφρική, όπου συνήθως εμφανίζεται η ασθένεια αυτή, που παρουσιάζει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, μυαλγίες, πυρετό αλλά και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα μεγάλου μεγέθους, στο πρόσωπο και τα χέρια, μεταξύ άλλων. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της δερματικής επαφής, από μολυσμένα ρούχα ή υφάσματα, από κατανάλωση μολυσμένου κρεάτος, ή μέσω της αναπνευστικής οδού.