Η Αμερική, που γνωρίζει πως η Ελλάδα είναι μια σοβαρή και αξιόπιστη χώρα,έδειξε, με την εντυπωσιακή υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τις διάφορες εκδηλώσεις που ακολούθησαν,το πόσο την υπολογίζει. Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών ήταν οι φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο μπροστά στα μικρόφωνα και τις κάμερες, όσο και στις ιδιαίτερες συνομιλίες τους.

Σε κάποιο σημείο του καλωσορίσματος, και συγκεκριμένα στην προσφώνησή του στη δεξίωση για τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο κ. Μπάιντεν, θέλοντας να παρουσιάσει στον κ. Μητσοτάκη τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με την ελληνική ομογένεια, αποκάλυψε το παρατσούκλι που του έχουν κολλήσει οι Ελληνοαμερικανοί.

«Μου αρέσει να αστειεύομαι λέγοντας ότι είμαι γνωστός ως Τζο Μπαϊντενόπουλος και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα στο Delaware κέρδισα μόλις με 3.100 ψήφους διαφορά, όταν έθεσα υποψηφιότητα για γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και νομίζω ότι συγκεντρώσαμε το 92% της ελληνικής ψήφου στο Delaware και το παρατσούκλι μού κόλλησε!» τόνισε χαρακτηριστικά ο πλανητάρχης. Ήταν κάτι που ο πρόεδρος Μπάιντεν το έλεγε για πρώτη φορά. Αμέσως ο πρωθυπουργός, που δεν έχασε την ευκαιρία, απάντησε στον κ. Μπάιντεν χαριτολογώντας. «Αναγνωρίζετε πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σε αυτήν την αποψινή συγκέντρωση. Αναφέρατε αρκετούς από αυτούς ονομαστικά. Σας λένε “Μπαϊντενόπουλο” για κάποιον λόγο. Αν και εγώ πρότεινα να σας λένε “Μπαϊντενάκη”. Θα έχει ομοιοκαταληξία!». Η ατάκα αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού έκανε τους πάντες να χαμογελάσουν και να χειροκροτήσουν.

Σε ένα άλλο σημείο της δεξίωσης είδαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απευθύνεται στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον Σεβασμιότατο Ελπιδοφόρο, κάνοντας μάλιστα τον σταυρό του με τον ορθόδοξο τρόπο! «Θα στενοχωριέται τώρα ο Πάπας!» είπε χαμογελώντας ο πλανητάρχης, ο οποίος σε όλες τις εκδηλώσεις φορούσε μια γαλάζια γραβάτα με ελληνικές σημαίες. Τη γραβάτα, όπως έγινε γνωστό, την είχε ανταλλάξει πριν από κάποια χρόνια με τον Τέρενς Κουίκ! Φαίνεται πως ο κ. Μπάιντεν την φύλαξε και την φόρεσε την κατάλληλη στιγμή.

Όλα αυτά δείχνουν το καλό και φιλικό κλίμα που δημιουργήθηκε με τις τοποθετήσεις των δυο ηγετών και που επικράτησε σε όλες τις εκδηλώσεις. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την σύζυγό του να επισκεφθούν την Ελλάδα. «Θέλω να σας φιλοξενήσω στο σπίτι μου στην Κρήτη», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων, κ. πρόεδρε, για τη διοργάνωση αυτής της μοναδικής εκδήλωσης. Πήρα στα σοβαρά τα λόγια σας, ότι σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη».

Εντύπωση προκάλεσε, όχι μόνο στα μέλη αλλά σε όλο τον κόσμο, η μεστή και γεμάτη με μηνύματα ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (σε άλλες σελίδες του «Π» θα διαβάσετε λεπτομέρειες),που έγινε την Τρίτη στο Κογκρέσο. Ήταν τιμή όχι μόνο για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Στο Κογκρέσο δεν μιλάει εύκολα ξένος ηγέτης! Μάλιστα,μέχρι σήμερα, τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο εβδομήντα ηγέτες ξένων χωρών. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο 71ος ξένος και ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που μίλησε. Και αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή για την πατρίδα μας.

Ψάχνοντας την ιστορία όμως, διαβάζω πως στον πολύ μακρινό Ιανουάριο του 1942, πριν από 80 χρόνια, απευθύνθηκε στο Κογκρέσο ο τότε βασιλιάς ο Γεώργιος Β’, ως αρχηγός κράτους «που μάχεται μαζί με τους συμμάχους εναντίον του άξονα των Γερμανοϊταλών»!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο