Βγαίνει μπροστά ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής –  Επιδιώκει «συμμαχία του Νότου» με πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Mε τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, την ενεργειακή κρίση να πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη και τις τιμές στα
καύσιμα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η κυβέρνηση αναμένει έστω την ύστατη στιγμή η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει από κοινού το ζήτημα της ακρίβειας.

Ωστόσο, ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός, καθώς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει ενιαία στάση μεταξύ των «27», παρά τις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και περίπου τρεις μήνες ο πρωθυπουργός. «Υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει προς το… κρίσιμο ραντεβού των «27» στις Βρυξέλλες με την ξεκάθαρη θέση ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα πρέπει να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα-μαξιλάρι στην προσπάθεια στήριξης των οικονομιών και των καταναλωτών, ωστόσο η τακτική που θα ακολουθήσουν οι αποκαλούμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δεν αφήνει πολλά περιθώρια και ελπίδες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά στην Ευρώπη των «27», όμως ήδη κάποιες χώρες ακολουθούν τη δική τους στρατηγική περικοπών στην ενέργεια μετακυλίοντας το πρόβλημα στους πολίτες.

Διαβάστε τo ρεπορτάζ στο www.political.net.gr