Η συζήτηση της πρώτης ομαδικής προσφυγής 27 θυμάτων και συγγενών θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι οδηγήθηκε σε αναβολή καθώς η Πυροσβεστική και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι δήλωσαν αδυναμία να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου μετά την δήλωση των νομικών εκπροσώπων της Πυροσβεστικής και των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης ότι δεν είναι έτοιμοι γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των προσφευγόντων. «Προκαλεί απορία και αγανάκτηση 4 χρόνια μετά να βραδύνει η δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση» τόνισε σε δήλωση του ο δικηγόρος , Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος ο οποίος συμπλήρωσε πως «αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην».

Στην προσφυγή τους τα θύματα αλλά και συγγενείς θυμάτων διεκδικούν, μεταξύ άλλων, αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και υλικές καταστροφές που υπέστησαν που αγγίζουν τα 8,5 εκ. ευρώ. Με την αγωγή τους στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης στους οποίους αποδίδουν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου..