Στην Ελλάδα εντοπίστηκε η υποπαραλλαγή Όμικρον 4 και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά μίλησε στην ΕΡΤ για το θέμα λέγοντας ότι «οι υποπαραλλαγές του κορονοϊού είναι γνωστές και αντιμετωπίσιμες, ενώ τα συμπτώματα είναι αυτά που ήδη γνωρίζουμε».

«Οι σκληροί δείκτες στην Ελλάδα, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, είναι τουλάχιστον μειωμένοι».

Όπως είπε «το πρόβλημα για τα νοσοκομεία είναι πλέον η διαχείριση των non Covid ασθενών που έρχονται για να λύσουν τα προβλήματα που είχαν παραμελήσει όλο αυτό το διάστημα».

Αναφερόμενη στην οδηγία της Επιτροπής Ειδικών για τη μη υποχρεωτικότητα της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι «μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας ο καθένας γνωρίζει που αλλού θα βάλει τη μάσκα του όταν υπάρχει αρκετός κόσμος, είτε είναι σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους».

«Η νόσος είναι εδώ. Δεν έχει φύγει και αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι». Όσον αφορά τις Πανελλήνιες εξετάσεις η κ. Παγώνη κάλεσε του υποψηφίους να φοράνε μάσκες: «Οι εξετάσεις για τα παιδιά αυτή την εποχή είναι ότι σπουδαιότερο για τη ζωή τους. Πρέπει να προφυλαχθούν και να δώσουν εξετάσεις με τις μάσκες».

Μιλώντας για τις υποπαραλλαγές του ιού που καθημερινά εντοπίζονται διεθνώς η πρόεδρος της ΕΙΠΑΠ τόνισε ότι «κανένας ειδικός δεν είπε ότι θα σταματήσουμε να έχουμε υποπαραλλαγές. Θα συνεχίσουμε. Αντιμετωπίσιμες είναι και αυτές. Δίνουμε τις οδηγίες και προχωρούμε».