Αυτό είναι το προσχέδιο για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα το απόγευμα, πρόκειται να συμφωνήσουν για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά θα εξαιρεί τις παραδόσεις μέσω αγωγών, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, επειδή δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες, οι ηγέτες θα αφήσουν την τελική συμφωνία για αργότερα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», σημειώνει το Reuters, το οποίο έχει στη διάθεσή του το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων.

«Προτρέπει το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Το Reuters καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».