Έφυγε από τη ζωή σε ηλικίας 108 ετών, ο Μπορίς Πάχορ, ο σπουδαιότερος συγγραφέας της Σλοβενίας κι ένας από τους επιζώντες των ναζιστικών βασανιστηρίων στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Πάχορ, παρότι γεννημένος στην Τεργέστη και με ιταλική υπηκοότητα, επέμενε να γράφει στη μητρική του γλώσσα, τα σλοβένικα, αγωνιζόμενος για την αναγνώρισή της.

Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολιτιστικό επίτευγμα στη Σλοβενία, το βραβείο Πρέσερεν, ενώ η Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, τον είχε προτείνει για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το 2013, με αφορμή τα 100ά του γενέθλια, είχε βραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική τελετή στη Σλοβενία.

Στη διάρκεια της συγγραφικής του διαδρομής, έγραψε 30 βιβλία τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Κορωνίδα της δημιουργίας του ήταν το «Nekropola» όπου διηγούνταν την εμπειρία του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κυκλοφόρησε το 1967 στα σλοβενικά και χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες μέχρι να βγει στην Ιταλία σε ιταλική μετάφραση, το 2007. Από τα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά ξεχωρίζει το «Απαγορεύεται το Ομιλείν».