«Αν δεν κάνουμε ΑΠΕ, τι θα κάνουμε; Θα βγάζουμε καπνό στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη; Θα πληρώνουμε dieselστα νησιά; Θα φτιάξουμε πυρηνικά; Αν είχαμε κάνει πιο θαρραλέα βήματα νωρίτερα για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας σύστημα, η επιρροή του πολέμου στην τιμή του ηλεκτρισμού θα ήταν ακόμα μικρότερη», είναι θέσεις και διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Μάριος Ζάγγας, επικεφαλής της Vestas Hellas (δραστηριότητα Ελλάδα και Κύπρο), με παρουσία στη χώρα μας από το 2000 και ως Vestasαπό το 1985. Η εταιρεία, θυγατρική της δανέζικης Vestas Wind Systems A/S, «έχει εγκαταστήσει και συντηρεί περίπου 2GW αιολικών πάρκων που αντιστοιχεί σε περίπου 45% της ελληνικής αγοράς», αν και«ο ρυθμός υλοποίησης σχετικών επενδύσεων στην Ελλάδα έχει μειωμένη κινητικότητα».

«Ήμασταν εδώ στα εύκολα και στα δύσκολα»,είχατε πει παλαιότερα. Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα σήμερα για την ανάπτυξη αιολικών; Μπορούν να ανταγωνιστούν ενεργειακά σε αποτελεσματικότητα τα ορυκτά καύσιμα, που ήρθαν ξανά στο προσκήνιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – ενός πολέμου που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει;

Η ανάπτυξη αιολικών έργων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, κυρίως λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Η αιολική ενέργεια είναι και θα συνεχίσει να είναι από τις φθηνότερες μορφές παραγωγής ενέργειας. Επίσης είναι ανεξάντλητη, εγχώρια προερχόμενη και καθαρή για το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Τα αιολικά, ακόμα και στις δύσκολες παρούσες συγκυρίες, βοηθούν στη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν είχαμε κάνει πιο θαρραλέα βήματα νωρίτερα για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας σύστημα, η επιρροή του πολέμου στην τιμή του ηλεκτρισμού θα ήταν ακόμα μικρότερη. Αντιθέτως, ο ρυθμός υλοποίησης σχετικών επενδύσεων στην Ελλάδα περνάει μία σημαντική «κοιλιά» μειωμένης κινητικότητας, κυρίως λόγω της μακροχρόνιας καθυστέρησης (από τις αρχές του 2021) προκήρυξης νέων διαγωνισμών έργων ΑΠΕ από την Πολιτεία. Μέχρι να ωριμάσουν εναλλακτικές, έλλειψη διαγωνισμών σημαίνει έλλειψη νέων έργων, μικρότερη διείσδυση ΑΠΕ και απώλεια θέσεων εργασίας.

 Έχετε δεσμευτεί να αναπτύξετε ανταγωνιστικές ΑΠΕ (μέσω τεχνολογικής καινοτομίας και μεγαλύτερης αποδοτικότητας – απαραίτητες προϋποθέσεις) για να προχωρήσει η Vestas «στην ενεργειακή μετάβαση προς την απανθρακοποίηση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Προχωράει το σχέδιό σας;

Η αιολική ενέργεια είναι και θα συνεχίσει να είναι από τις φθηνότερες μορφές. Η τεχνολογία που αναπτύσσουμε, είναι συνεπής στη δέσμευσή μας για διαρκή μείωση του μεσοσταθμικού κόστους ενέργειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αιολική βιομηχανία μένει ανεπηρέαστη από τις πρωτοφανείς αυξήσεις στην τιμή του ατσαλιού, των πρώτων υλών, του πετρελαίου και των μεταφορικών κομίστρων. Δεν υπάρχει κλάδος ούτε κάποιος εναλλακτικός κλάδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που να μένει ανεπηρέαστος.

 Ποιο είναι το ποσοστό της εταιρείας στο μερίδιο της αγοράς, σε πόσα GW μεταφράζεται αυτό σε εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες,τι τύπους περιλαμβάνει και σε ποιες περιοχές της χώρας;

Η εταιρεία μας έχει εγκαταστήσει και συντηρεί περίπου 2GW αιολικών πάρκων που αντιστοιχεί σε περίπου 45% της ελληνικής αγοράς. Αιολικά πάρκα βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, ενδεικτικά στη Θράκη, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη αλλά και την Κύπρο.

Υπάρχει μέλλον για τα πλωτά αιολικά στην Ελλάδα;

Τα πλωτά αιολικά έχουν μέλλον αλλά και πολλές προκλήσεις. Εάν υπάρχει η διάθεση και η αποτελεσματικότητα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, οι επενδυτές και ο αιολικός κλάδος θα υποστηρίξουν ένα «successstory» των πλωτών αιολικών στην Ελλάδα. Χρειάζονται γενναία βήματα, ταχύτητα, και όγκος για να προχωρήσουμε σωστά. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες και εγχώριας προστιθέμενης αξίας στα θαλάσσια αιολικά, με κατασκευή καλωδίων, πλωτήρων κ.λπ.

 Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις πολιτών για τα αιολικά πάρκα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα;

Όλες οι απόψεις, στα πλαίσια της λογικής και όχι του συναισθήματος, είναι σεβαστές. Δύο πράγματα πρέπει να συγκρατούμε στο μυαλό μας όταν συζητάμε για αντιδράσεις. Το πρώτο, ότι οι εταιρίες που αναπτύσσουν αιολικά πάρκα περνούν μία εξαντλητική και πολυετή αδειοδοτική διαδικασία περιβαλλοντικών και άλλων όρων, που διασφαλίζουν την ορθότητα του εγχειρήματος. Το δεύτερο, ότι, για να απολαμβάνουμε ανάπτυξη, ενεργειακή επάρκεια, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, ένα βιώσιμο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας, χρειάζεται να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις. Δηλαδή αν δεν κάνουμε ΑΠΕ, τι θα κάνουμε; Θα βγάζουμε καπνό στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη;Θα πληρώνουμε diesel στα νησιά;Θα φτιάξουμε πυρηνικά;

Η Κίνα απειλεί την ηγετική θέση της Vestas στην παγκόσμια αγορά, από πλευράς κόστους και παραγωγής μεγαλύτερων ανεμογεννητριών;

Όλοι οι ανταγωνιστές μας είναι σεβαστοί και βοηθούν στη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος, όπου όλοι γινόμαστε καλύτεροι. Οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών από την Κίνα έχουν για πολλά χρόνια στηριχτεί στην τεράστια αγορά της Κίνας. Η παγκοσμιοποίηση της παρουσίας τους πρέπει να περάσει από ορισμένα ορόσημα (πιστοποίηση, πρότυπα ποιότητας, τοπική παρουσία και υποστήριξη κ.λπ.) και ο χρόνος θα δείξει ποιος θα μπορέσει να κερδίσει το σχετικό στοίχημα.

 Ηγέτης στα αιολικά

Η Vestas Wind Systems A/S ιδρύθηκε το 1945 και είναι δανέζικη εταιρεία κατασκευής, πώλησης, εγκατάστασης και εξυπηρέτησης ανεμογεννητριών και, με πλέον των 154 GW ανεμογεννητριών σε 87 χώρες, έχει εγκαταστήσει περισσότερη αιολική ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παγκοσμίως. Λειτουργεί εργοστάσια παραγωγής σε: Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ταϊβάν, Ινδία, Ιταλία, Ρουμανία,Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Κίνα, Βραζιλία, Πολωνία και Ηνωμένες Πολιτείες.  Απασχολεί περισσότερα από 25.000 άτομα παγκοσμίως.

«Τον Ιανουάριο του 2022, η Vestas ονομάστηκε η πιο βιώσιμη εταιρεία στον κόσμο στη 18η κατηγορία κατάταξη Global 100, που δημοσιεύτηκε από τους Corporate Knights. Η κατάταξη βασίζεται σε μια λεπτομερή αξιολόγηση 6.914 εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, η καθεμία με έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, όπου αξιολογείται η απόδοση σε μια σειρά μετρήσεων βιωσιμότητας».

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο