Η ελληνική κυβέρνηση βλέποντας την τουρκική επιθετική ρητορική να αυξάνει την ένταση εδώ και λίγο καιρό, προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια έχοντας το βλέμμα της στραμένο και στον Έβρο.

«Είναι μια καινούργια πραγματικότητα στην οποία κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της και που αντιλαμβάνεται το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται οφείλει να παίρνει τα μέτρα της για να τις αντιμετωπίσει. Αυτό δεν σημαίνει πανικός. Ούτε σημαίνει ότι έχουμε κανέναν λόγο να ανησυχούμε ιδιαίτερα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη λίγες ημέρες αργότερα (28-30), όπου ο πρωθυπουργός θα έχει – πιθανότατα- το πρώτο τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά από την τελευταία τους συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές: «δεν επιτρέπεται αστάθεια εντός της Συμμαχίας αυτή την περίοδο», σημειώνοντας ότι «ορισμένοι στη Ρωσία θα χαίρονταν ιδιαίτερα εάν συνέβαινε αυτό».

Η απόφαση της Αθήνας να ενισχύσει περαιτέρω τον φράχτη του Έβρου είναι δεδομένη. Ήδη πέρα από τα 37.5 χιλιόμετρα που έχουν φτιαχτεί θα κατασκευαστούν όσο γίνεται περισσότερα με βάση τους πόρους που θα εξασφαλιστούν από ΕΕ και εθνικό προϋπολογισμό ενώ προκηρύσσεται και η πρόσληψη 250 ακόμα συνοριοφυλάκων.