Το ενδεχόμενο ο οπλισμός που προορίζεται για την Ουκρανία, να καταλήξει στη μαύρη αγορά ή και στα χέρια εγκληματιών, επισημαίνει η Interpol, φέρνοντας στην επιφάνεια το παράδειγμα του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Γιούργκεν Στοκ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στην Αγγλοαμερικανική Ένωση στο Παρίσι, ότι με τη λήξη του πολέμου είναι πιθανό βαρύς οπλισμός να συρρεύσει στη διεθνή αγορά, ενώ κάλεσε τα κράτη-μέλη της Interpol να αναλάβουν ενεργό δράση στο θέμα του εντοπισμού των συγκεκριμένων όπλων.

«Από τη στιγμή που τα όπλα αρχίσουν να μην χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, η παρανομία θα φανεί. Το γνωρίζουμε αυτό κι από παλαιότερα. Οι εγκληματίες εστιάζουν, ακόμη και τώρα που μιλάμε, σε αυτά τα όπλα του πολέμου», δήλωσε ο Στοκ.

«Οι εγκληματικές ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν χαοτικές καταστάσεις όπως και τη διαθεσιμότητα όπλων, ακόμη κι αυτών που χρησιμοποιούνται από τον στρατό, συμπεριλαμβανομένου του βαρέως οπλισμού. Αυτά θα είναι διαθέσιμα στη μαύρη αγορά και θα δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς βοήθεια το συγκεκριμένο πρόβλημα επειδή οι εν λόγω ομάδες δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αναμένουμε μια μεγάλη εισροή όπλων στην Ευρώπη και παραπέρα. Θα πρέπει να βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού και θα πρέπει, την ίδια στιγμή, να περιμένουμε ότι τα όπλα θα μεταφερθούν και προς άλλες ηπείρους», τόνισε ακόμη ο Γιούργκεν Στοκ, ενώ κάλεσε όλα τα μέλη της Interpol να χρησιμοποιήσουν τα προηγμένα συστήματα εντοπισμού κι ιχνηλάτησης που διαθέτουν.

Ο Guardian, επισημαίνει, ότι αφότου οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, το 2021, ύστερα από έναν πόλεμο 20ετίας, μια τεράστια ποσότητα προηγμένων όπλων έμεινε πίσω και κατέληξε στα χέρια των Ταλιμπάν.

O Γενικός Γραμματέας της Interpol ανέφερε, ότι στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η εγκληματικότητα ανέβηκε ραγδαία, καταγράφηκαν μεγάλης κλίμακας κλοπές σε λιπάσματα και σε γεωργικά προϊόντα, στα οποία έχει αυξηθεί σημαντικά η τιμή.